Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956860

Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja


Duvnjak, Marija; Pintar, Jasna; Lapaš, Tihana; Kljak, Kristina; Gazić, Ksenija; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Grbeša, Darko
Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2018. str. 49-49 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 956860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja
(Changes of the hen egg quality parameters during storage on elevated temperature and during longer storage time)

Autori
Duvnjak, Marija ; Pintar, Jasna ; Lapaš, Tihana ; Kljak, Kristina ; Gazić, Ksenija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Grbeša, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018 / - Zagreb : Krmiva d.o.o., 2018, 49-49

Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA 2018 ; 25th international conference KRMIVA 2018

Mjesto i datum
Opatija, 06-08.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kvaliteta jaja ; temperatura ; vrijeme skladištenja
(egg quality ; temperature ; storage time)

Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio utjecaj temperature i vremena skladištenja na vanjsku i unutarnju kvalitetu konzumnih jaja. Praćeni parametri bili su masa jaja (g), visina jaja (mm), širina jaja (mm), čvrstoća ljuske (kgf), masa ljuske (g), debljina ljuske (mm), masa žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka, visina bjelanjka (mm) i Haugh jedinice. U istraživanju je korišteno 90 nesilica hibrida Tetra SL LL hranjenih krmnom smjesom baziranom na kukuruzu i soji. Kvaliteta jaja utvrđivala se kod svježih jaja (0 dan) te jaja skladištenih 14 dana, 30 dana i 60 dana na 4 °C. Jaja su dodatno skladištena 14 dana u hladnjaku (4 °C), na sobnoj temperaturi (25 °C) i u sušioniku na 30 °C do analize kako bi se utvrdio utjecaj temperature skladištenja na kvalitetu jaja. Temperatura skladištenja značajno (P < 0, 05) je utjecala na masu jaja, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Vrijeme skladištenja također je imalo značajan (P < 0, 05) utjecaj na debljinu ljuske, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Navedene značajne promjene bile su u vidu narušavanja kvalitete jaja, stoga možemo zaključiti da su povišene temperature i produženo vrijeme skladištenja imali negativan utjecaj na kvalitetu konzumnih jaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Duvnjak, Marija; Pintar, Jasna; Lapaš, Tihana; Kljak, Kristina; Gazić, Ksenija; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Grbeša, Darko
Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018
Zagreb: Krmiva d.o.o., 2018. str. 49-49 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Duvnjak, M., Pintar, J., Lapaš, T., Kljak, K., Gazić, K., Bedeković, D., Janječić, Z. & Grbeša, D. (2018) Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja. U: Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018.
@article{article, year = {2018}, pages = {49-49}, keywords = {egg quality, temperature, storage time}, title = {Changes of the hen egg quality parameters during storage on elevated temperature and during longer storage time}, keyword = {egg quality, temperature, storage time}, publisher = {Krmiva d.o.o.}, publisherplace = {Opatija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font