Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Vinarstvo vinogorja Primošten (CROSBI ID 422097)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marinov, Luka Vinarstvo vinogorja Primošten / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Marinov, Luka

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Vinarstvo vinogorja Primošten

Primoštensko vinarstvo ima dugu tradiciju koja se ocrtava kroz autohtone sorte vinove loze i specifičan terroir. Terroir karakterizira kamen, sunce, more, malo neravnomjerno raspoređenih oborina i jak vjetar. Najveći dio vinogradarske površine je pod starim vinogradima starim i do 50 godina. Vinogorje je iznimno prepoznatljivo po čuvenom vinu Babić te specifičnom položaju Bucavac kojega posebnim čine vlačice i tirade koje tvore kamenu mrežu- takozvanu „primoštensku čipku“ na kojoj sorta ´Babić´ daje najbolju kvalitetu. Kroz ovaj rad će biti prikazan razvoj i stanje u vinarstvu primoštenskog vinogorja, primoštenska vina i sorte od kojih se dobivaju te neki od najznačajnijih proizvođača. Primoštensko vinogorje je doživjelo svoje zlatno razdoblje kad i većina vinogorja u Hrvatskoj- sredinom XIX. stoljeća uslijed pojave bolesti luga i plamenjače te filoksere u Francuskoj. Razdoblje je trajalo svega 50-ak godina nakon kojeg vinogradarstvo djelomično nazaduje i zadržava se na istoj razini. Višestruki razlozi su utjecali na stanje vinogradarstva kao što su: loši i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, nerazvijenost znanja i tehnika održavanja i podizanja nasada, nedovoljno razumijevanje lokalne sredine prema vinskom turizmu i općenito prodaji vina. Uslijed pojave vinskog turizma u svijetu, isti trend se razvija i u ovim krajevima te se proizvodnja i ponuda vina počinju ponovno razvijati. Rad se temelji na metodama intervjua s primoštenskim vinarima i vinogradarima te literaturi posvećenoj povijesnom razvoju primoštenskog vinogorja. Korištene metode: studij slučaja, intervju, deskriptivne i komparativne metode.

vinogorje Primošten, ´Babić´, Bucavac

nije evidentirano

engleski

Winemaking of Primošten wine-growing hill

nije evidentirano

Primošten viticulture area, 'Babić', Bucavac

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

13.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)