Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina (CROSBI ID 422094)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zadrić, Ana
Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina
Ultrazvuk je ne-toplinska tehnologija koji već godinama ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. U zadnjih nekoliko godina ultrazvučna tehnologija počela se koristiti i proučavati i u proizvodnji vina. Značajno obilježje kvalitete vina je boja, pogotovo kod crnih vina, što podrazumijeva veće troškove za ekstrakciju polifenolnih spojeva koji daju boju vinu, a istovremeno, u interesu je proizvođača ubrzati proces fermentacije i dozrijevanja te proizvesti visoko kvalitetno vino sa željenim i što boljim okusom i bojom. Upotreba ultrazvuka u proizvodnji vina upravo je usmjerena prema ekstrakciji polifenolnih i aromatskih spojeva, fermentaciji te dozrijevanju vina uz kontroliranje rada mikroorganizama. Sve veći zahtjevi za kvalitetnim vinima povećavaju upotrebu ultrazvuka u proizvodnji, a sadržaj ovog rada analizira mogućnosti ove metode u postizanju iste.
ultrazvuk, polifenolni spojevi, fermentacija, boja, crno vino
nije evidentirano
engleski
Application of ultrasound in winemaking process
nije evidentirano
ultrasound, polyphenolic compounds, fermentation, colour, red wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
12
13.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb