Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina (CROSBI ID 422094)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zadrić, Ana Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina / Jagatić Korenika, Ana-Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Zadrić, Ana

Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina

Ultrazvuk je ne-toplinska tehnologija koji već godinama ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. U zadnjih nekoliko godina ultrazvučna tehnologija počela se koristiti i proučavati i u proizvodnji vina. Značajno obilježje kvalitete vina je boja, pogotovo kod crnih vina, što podrazumijeva veće troškove za ekstrakciju polifenolnih spojeva koji daju boju vinu, a istovremeno, u interesu je proizvođača ubrzati proces fermentacije i dozrijevanja te proizvesti visoko kvalitetno vino sa željenim i što boljim okusom i bojom. Upotreba ultrazvuka u proizvodnji vina upravo je usmjerena prema ekstrakciji polifenolnih i aromatskih spojeva, fermentaciji te dozrijevanju vina uz kontroliranje rada mikroorganizama. Sve veći zahtjevi za kvalitetnim vinima povećavaju upotrebu ultrazvuka u proizvodnji, a sadržaj ovog rada analizira mogućnosti ove metode u postizanju iste.

ultrazvuk, polifenolni spojevi, fermentacija, boja, crno vino

nije evidentirano

engleski

Application of ultrasound in winemaking process

nije evidentirano

ultrasound, polyphenolic compounds, fermentation, colour, red wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

12

13.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)