Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956752

Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes


Gadža, Ivan
Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes 2018., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet zdravstvenih studija, Mostar


Naslov
Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes
(Antibacterial activity of selected honey samples from Bosnia and Herzegovina to Streptococcus pyogenes)

Autori
Gadža, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet zdravstvenih studija

Mjesto
Mostar

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
36

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Streptococcus pyogenes, rezistencija bakterija, prirodno liječenje, antibakterijska svojstva meda
(Streptococcus pyogenes, bacterial resistance, natural way of treating, antibacterial properties of honey)

Sažetak
Bakterije sve više postaju otporne na antibiotike što predstavlja problem u liječenju određenih bolesti. Sve je veća neracionalna upotreba antibiotika koji, osim svojih poželjnih osobina, imaju štetne učinke kao što su narušavanje ljudskog zdravlja i razvijanje bakterijske rezistencije. U svijetu već postoje multi rezistentne bakterijske vrste koje se jako teško liječe. Na sreću Streptococcus pyogenes je bakterija koja do sada nije razvila rezistenciju na antibiotike te se lako može liječiti. Kako bi regulirali pretjeranu upotrebu antibiotika trebalo bi pronaći prirodne načine liječenja za stanja koja to omogućavaju. Postoje različite vrste medova koji imaju i različita antibakterijska svojstva. U ovom radu su ispitana antibakterijska svojstva tri odabrane vrste meda s područja Federacije Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes. Korišteni medovi su med livade s primjesom divljeg luka, med vrijeska i med livade. Za dobivanje rezultata koristile su se metode: metoda difuzije uz bušenje rupa u agaru te određivanje minimalne inhibitorske koncentracije (MIK). Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sojevi S. pyogenes pokazuju osjetljivost na djelovanje odabranih medova. Med livade s primjesom divljeg luka je pokazao djelovanje pri koncentraciji od 0, 1 mg/ml dok su med livade i med vrijeska djelovali pri koncentraciji od 0, 2 mg/ml. S obzirom na pokazano antibakterijsko djelovanje meda, med bi se mogao koristiti u liječenju infekcija uzrokovanih S. pyogenes-om.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA