Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes (CROSBI ID 422064)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gadža, Ivan
Gobin, Ivana
hrvatski
Antibakterijsko djelovanje odabranih vrsta meda s područja Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes
Bakterije sve više postaju otporne na antibiotike što predstavlja problem u liječenju određenih bolesti. Sve je veća neracionalna upotreba antibiotika koji, osim svojih poželjnih osobina, imaju štetne učinke kao što su narušavanje ljudskog zdravlja i razvijanje bakterijske rezistencije. U svijetu već postoje multi rezistentne bakterijske vrste koje se jako teško liječe. Na sreću Streptococcus pyogenes je bakterija koja do sada nije razvila rezistenciju na antibiotike te se lako može liječiti. Kako bi regulirali pretjeranu upotrebu antibiotika trebalo bi pronaći prirodne načine liječenja za stanja koja to omogućavaju. Postoje različite vrste medova koji imaju i različita antibakterijska svojstva. U ovom radu su ispitana antibakterijska svojstva tri odabrane vrste meda s područja Federacije Bosne i Hercegovine na bakteriju Streptococcus pyogenes. Korišteni medovi su med livade s primjesom divljeg luka, med vrijeska i med livade. Za dobivanje rezultata koristile su se metode: metoda difuzije uz bušenje rupa u agaru te određivanje minimalne inhibitorske koncentracije (MIK). Rezultati ispitivanja su pokazali da svi ispitivani sojevi S. pyogenes pokazuju osjetljivost na djelovanje odabranih medova. Med livade s primjesom divljeg luka je pokazao djelovanje pri koncentraciji od 0, 1 mg/ml dok su med livade i med vrijeska djelovali pri koncentraciji od 0, 2 mg/ml. S obzirom na pokazano antibakterijsko djelovanje meda, med bi se mogao koristiti u liječenju infekcija uzrokovanih S. pyogenes-om.
Streptococcus pyogenes, rezistencija bakterija, prirodno liječenje, antibakterijska svojstva meda
nije evidentirano
engleski
Antibacterial activity of selected honey samples from Bosnia and Herzegovina to Streptococcus pyogenes
nije evidentirano
Streptococcus pyogenes, bacterial resistance, natural way of treating, antibacterial properties of honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
24.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Fakultet zdravstvenih studija
Mostar