Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju (CROSBI ID 254823)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Cvjetković, Bogdan
hrvatski
Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju
Kukuruz i pšenica najvažnije su naše žitarice. One u najvećem postotku sudjeluju u nas u ishrani ljudi i domaćih životinja. Kukuruz i pšenica su podložne napadu toksinogenih gljivica iz rodova Fusarium, Penicillium i Aspergillus. Nabrojene su Fusarium vrste nađene na zrnu pšenice u Hrvatskoj. Navedena je učestalost Fusarium vrsta u polju na kukuruzu i pšenici i važni mikotoksini koje oni proizvode. Kratko su opisani simptomi učestalijih Fusarium vrsta na kukuruzu i pšenici u polju. Nabrojene su Penillicium vrste koji su nađene na zrnu kukuruza u raznim tipovima skladišta u Hrvatskoj. Opisani su simptomi na zrnu kukuruza i navedeni toksikološki važniji mikotoksini Penicillium vrsta. Navedeni su simptomi koje može izazvati Aspergillus flavus na zrnu kukuruza. Preporučene su preventivne mjere koje se trebaju provesti u polju da bi se smanjila prisutnost toksinogenih gljiva na kukuruzu i pšenici.
pšenica ; kukuruz ; toksinogene gljivice ; mikotoksini
nije evidentirano
engleski
Risk management of mycotoxins begins in the field
nije evidentirano
corn ; wheat ; toxigenic fungi ; mycotoxins
nije evidentirano