Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke (CROSBI ID 421939)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Knechtl, Sven Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke / Bosiljkov, Tomislav (mentor); Škegro, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Knechtl, Sven

Bosiljkov, Tomislav

Škegro, Marko

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke

Cilj rada bio je ispitati pozitivan utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava soka od jabuke. Promatrana je promjena sljedećih fizikalnih svojstava soka od jabuke: apsorbancija, indeks stabilnosti soka od jabuke (ISS), gustoća, prividna viskoznost, raspodjela veličine čestica i temperatura. Pratio se utjecaj ultrazvuka konstantne frekvencije od 30 kHz i nominalne snage od 100 W pri amplitudama od 20, 60 i 100 %, vremenu obrade od 2, 6 i 10 minuta sa sondama promjera 7 i 10 mm. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju obrađeni su pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazuje statistički značajan utjecaj na sva promatrana fizikalna svojstva soka i njegovu stabilnost. Najstabilniji sokovi dobiveni su pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 i 6 minuta) s vrijednostima ISS od 100 – 600 sati koje prati interval učestalosti raspodjele čestica od 0, 05 – 3 µm.

ultrazvuk visokog intenziteta, sok od jabuke, fizikalna svojstva, raspodjela veličine čestica

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound on physical properties of apple juice

nije evidentirano

apple juice, high – intensity ultrasound, physical properties, particle size distribution

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

19.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija