Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke (CROSBI ID 421939)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Knechtl, Sven
Bosiljkov, Tomislav
Škegro, Marko
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od jabuke
Cilj rada bio je ispitati pozitivan utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na promjenu fizikalnih svojstava soka od jabuke. Promatrana je promjena sljedećih fizikalnih svojstava soka od jabuke: apsorbancija, indeks stabilnosti soka od jabuke (ISS), gustoća, prividna viskoznost, raspodjela veličine čestica i temperatura. Pratio se utjecaj ultrazvuka konstantne frekvencije od 30 kHz i nominalne snage od 100 W pri amplitudama od 20, 60 i 100 %, vremenu obrade od 2, 6 i 10 minuta sa sondama promjera 7 i 10 mm. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju obrađeni su pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Ultrazvuk visokog intenziteta pokazuje statistički značajan utjecaj na sva promatrana fizikalna svojstva soka i njegovu stabilnost. Najstabilniji sokovi dobiveni su pri nižim vrijednostima amplitude (20 %) i vremena obrade (2 i 6 minuta) s vrijednostima ISS od 100 – 600 sati koje prati interval učestalosti raspodjele čestica od 0, 05 – 3 µm.
ultrazvuk visokog intenziteta, sok od jabuke, fizikalna svojstva, raspodjela veličine čestica
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on physical properties of apple juice
nije evidentirano
apple juice, high – intensity ultrasound, physical properties, particle size distribution
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
19.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb