Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956282

Pilot projekt – recikliranje mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u betonskim proizvodima s primjenom u vodnom gospodarstvu


Nakić, Domagoj; Vouk, Dražen; Hozmec, Suzana; Štirmer, Nina
Pilot projekt – recikliranje mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u betonskim proizvodima s primjenom u vodnom gospodarstvu // Hrvatske Vode, 26 (2018), 15; 187-194 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Pilot projekt – recikliranje mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u betonskim proizvodima s primjenom u vodnom gospodarstvu
(Pilot project – recycling sludge from wastewater treatment plants in concrete products used in water managment)

Autori
Nakić, Domagoj ; Vouk, Dražen ; Hozmec, Suzana ; Štirmer, Nina

Izvornik
Hrvatske Vode (1330-1144) 26 (2018), 15; 187-194

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ; mulj ; pepeo ; vodno gospodarstvo ; beton
(Wastewater treatment plants ; sludge ; ash ; water managment ; concrete)

Sažetak
S obzirom na pozitivne rezultate laboratorijskih ispitivanja mogućnosti korištenja pepela dobivenog spaljivanjem mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) kao zamjene za cement, javila se potreba za daljnjim ispitivanjima u proizvodnji betonskih proizvoda u stvarnoj veličini. Pilot projekt rezultat je suradnje Građevinskog fakulteta Sveučiliša u Zagrebu i tvrtke Beton Lučko d.o.o. Pepeo dobiven spaljivanjem mulja u kontroliranim laboratorijskim uvjetima korišten je kao zamjena za 10 % cementa u šesterokutnim prizmama s direktnom primjenom u području vodnog gospodarstva. Na ovaj se način direktno zatvara krug u ostvarenju temeljnih postavki cirkularne ekonomije, budući da se pepeo koji nastaje kao nusproizvod spaljivanjem mulja generiranog pročišćavanjem otpadnih voda primjenjuje u betonskim prozvodima korištenim, između ostalog, i u izgradnji objekata vodnog gospodarstva. U radu su dani kemijski sastavi dobivenih pepela, potencijalni utjecaji na okoliš ispitivani kroz izluživanje, iz pepela i iz betona s ugrađenim pepelom te rezultati ispitivanja tehničkih zahtjeva za gotove betonske proizvode prema normama definiranim zahtjevima i ustaljenoj praksi u partnerskoj tvrtki.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2013-11-7927 - PONOVNA UPORABA MULJA S UREĐAJA ZA PROČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA U BETONSKOJ INDUSTRIJI - od mikrostrukture do inovativnih proizvoda (Dražen Vouk, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus