Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956257

Utjecaj uklanjanja pajasena na osedravanje prirodnih podloga i dinamiku perifitona u Nacionalnom parku Krka


Gulin, Vesna; Matoničkin Kepčija, Renata; Sertić Perić, Mirela
Utjecaj uklanjanja pajasena na osedravanje prirodnih podloga i dinamiku perifitona u Nacionalnom parku Krka // 13. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka
Poreč, Hrvatska, 2018. str. 67-68 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj uklanjanja pajasena na osedravanje prirodnih podloga i dinamiku perifitona u Nacionalnom parku Krka
(Spatio-temporal patterns of tufa deposition and periphyton community dynamics along the newly formed water pathways in National Park Krka, Croatia)

Autori
Gulin, Vesna ; Matoničkin Kepčija, Renata ; Sertić Perić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
13. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka / - , 2018, 67-68

Skup
13. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 19.-23.9.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pajasen, perifiton, osedravanje, mikrofauna, Skradinski buk
(Tree of heaven, periphyton, tufa deposition, Skradinski buk)

Sažetak
Bogat razvoj viših vodenih biljaka na sedrenim barijerama krških hidrosustava može dovesti do tzv. zaraštavanja barijera te rezultirati isušivanjem dijela barijera. Uslijed navedenog, u NP Krka odabrana je pilot ploha na sedrenoj barijeri Skradinski buk, s koje se pokusno uklonila vegetacija invazivne biljke – pajasena (Ailanthus altissima (Mill.) Swinge). Po uklanjanu vegetacije u kolovozu i rujnu 2017. godine, promijenila se hidrologija pilot plohe što je rezultiralo formiranjem novih tokova. S obzirom da perifiton (obraštaj) ima ključnu ulogu u procesu osedravanja, cilj istraživanja bio je pratiti sezonsku dinamiku razvoja perifitona novo-formiranih tokova te osedravanja prirodnih podloga. Jednomjesečno uzorkovanje na sedam postaja započeto je u listopadu 2017. godine. Zajednica perifitona bilježila je manju raznolikost u odnosu na prethodna istraživanja perifitona u NP Krka, a njom su dominirale ameboidne praživotinje, trepetljikaši te heterotrofni nanobičaši. Novo-formirani tokovi bilježili su manju abundanciju u odnosu na već postojeće. Promjena hidrologije uzrokovana uklanjanjem pajasena reflektirala se i u razlici fizikalno-kemijskih parametara među postajama. Na osnovu prve faze praćenja dinamike perifitona i osedravanja, može se zaključiti da je započelo naseljavanje mikrofaune u novo-formiranim tokovima. Kontinuirano praćenje ovog staništa od iznimne je važnosti kako bi se dobili detaljni podaci o dinamici ekosustava nakon uklanjanja invazivne drvenaste vrste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Interdisciplinarne prirodne znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb