Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji (CROSBI ID 421881)

Ocjenski rad | diplomski rad

Miljković, Maja Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji / Blažinkov, Mihaela (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Miljković, Maja

Blažinkov, Mihaela

hrvatski

Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji

Kvasci su eukariotski mikroorganizmi koje čovječanstvo upotrebljava tisućama godina. Imaju široku i temeljnu primjenu u poljoprivrednim, prehrambenim, znanstvenim i medicinskim disciplinama. Tradicionalna primjena kvasaca povezana je s razvojem mnogih fermentiranih prehrambenih proizvoda kao što su pivo, vino, pekarski proizvodi, sir i mesne prerađevine. Međutim, razvojem genetičkog inženjerstva, a time i moderne biotehnologije njihova primjena sve je značajnija i u ostalim gospodarski značajnim područjima. Neophodni su za industrijski važne procese koji uključuju proizvodnju goriva, enzima, jednostaničnih proteina i metabolita, a primjenjuju se i kao biološki agenti i pokazatelji kakvoće okoliša. Osim toga, važnu ulogu imaju u medicinskoj biotehnologiji gdje služe kao domaćini za ekspresiju proteina što je od iznimne važnosti za proizvodnju novih lijekova, cjepiva , antibiotika i ostalih farmaceutskih proizvoda. Zahvaljujući napretku genomike i stanične biologije, S. cerevisiae primarni je model organizma za proučavanje ljudskih bolesti.

kvsci, tradicionalna biotehnologhija, moderna biotehnologija

nije evidentirano

engleski

The importance and application of yeasts in microbial biotechnology

nije evidentirano

yeasts, traditional biotechnology, modern biotechnology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

18.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)