Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji (CROSBI ID 421881)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Miljković, Maja
Blažinkov, Mihaela
hrvatski
Značaj i primjena kvasaca u mikrobnoj biotehnologiji
Kvasci su eukariotski mikroorganizmi koje čovječanstvo upotrebljava tisućama godina. Imaju široku i temeljnu primjenu u poljoprivrednim, prehrambenim, znanstvenim i medicinskim disciplinama. Tradicionalna primjena kvasaca povezana je s razvojem mnogih fermentiranih prehrambenih proizvoda kao što su pivo, vino, pekarski proizvodi, sir i mesne prerađevine. Međutim, razvojem genetičkog inženjerstva, a time i moderne biotehnologije njihova primjena sve je značajnija i u ostalim gospodarski značajnim područjima. Neophodni su za industrijski važne procese koji uključuju proizvodnju goriva, enzima, jednostaničnih proteina i metabolita, a primjenjuju se i kao biološki agenti i pokazatelji kakvoće okoliša. Osim toga, važnu ulogu imaju u medicinskoj biotehnologiji gdje služe kao domaćini za ekspresiju proteina što je od iznimne važnosti za proizvodnju novih lijekova, cjepiva , antibiotika i ostalih farmaceutskih proizvoda. Zahvaljujući napretku genomike i stanične biologije, S. cerevisiae primarni je model organizma za proučavanje ljudskih bolesti.
kvsci, tradicionalna biotehnologhija, moderna biotehnologija
nije evidentirano
engleski
The importance and application of yeasts in microbial biotechnology
nije evidentirano
yeasts, traditional biotechnology, modern biotechnology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
18.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb