Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Praćenje onečišćenja procjednih voda s ciljem provedbe Programa mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta za postojeće građevine i postojeće djelatnosti za razdoblje 2016.-2019. – Mala Mlaka, Izvješće - srpanj 2017. – prosinac 2017. (CROSBI ID 783140)

Druge vrste radova | izvještaj

Šestak, Ivana ; Mesić, Milan ; Zgorelec, Željka ; Perčin, Aleksandra ; Husnjak, Stjepan Praćenje onečišćenja procjednih voda s ciljem provedbe Programa mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta za postojeće građevine i postojeće djelatnosti za razdoblje 2016.-2019. – Mala Mlaka, Izvješće - srpanj 2017. – prosinac // Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 2018.

Podaci o odgovornosti

Šestak, Ivana ; Mesić, Milan ; Zgorelec, Željka ; Perčin, Aleksandra ; Husnjak, Stjepan

hrvatski

Praćenje onečišćenja procjednih voda s ciljem provedbe Programa mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta za postojeće građevine i postojeće djelatnosti za razdoblje 2016.-2019. – Mala Mlaka, Izvješće - srpanj 2017. – prosinac 2017.

U svrhu praćenja onečišćenja procjednih voda, na dvije lokacije u I. (vodocrpilište Mala Mlaka) i III. zoni sanitarne zaštite izvorišta Mala Mlaka (poljoprivredna površina) izvršeni su radovi na ugradnji lizimetara i automatskih meteoroloških stanica sa solarnim napajanjem. Pomoću ugrađenih lizimetara sprema se voda koja se procijedi kroz tlo do dubine 50 cm. Iz mjerenja količine oborine i procijeđene vode dobivaju se podaci o isparavanju vode i promjeni količine vode u tlu. U cilju provedbe Programa mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta Mala Mlaka pratila se kakvoća procjednih voda kroz uzorkovanje i analizu vode na parametre: NH4+, NO2-, NO3-, PO43-, P, Ni, Fe, Mn, Cr, Zn, Pb, Cd, As, Cu, Cr6+, Hg i atrazin. U 2017. godini zabilježeno je prosječno za obje lokacije ukupno 277 mm oborina više od višegodišnjeg prosjeka za istraživano razdoblje (rujan - prosinac). Vrijednosti sadržaja teških metala u uzorcima procjedne oborinske vode na obje lokacije vrlo su niske te daleko ispod MDK. Koncentracije atrazina u vodi iz lizimetra na obje lokacije (0.01 μg/L) daleko su ispod vrijednosti MDK, te se ne pokazuju onečišćenja koja bi uzrokovala poljoprivredna proizvodnja. Sadržaj ukupnog fosfora u procjednoj oborinskoj vodi na lokaciji I. zone kretao se u rasponu 2.20 – 7.60 mg/L, te izmjerene vrijednosti premašuju MDK, dok je sadržaj ukupnog fosfora u vodi unutar III. zone bio u rasponu 0.68 – 1.96 mg/L, te su izmjerene vrijednosti ispod granice MDK. Zaključak je da se na obje lokacije radi o organskom fosforu koji se vjerojatno isprao mineralizacijom pod utjecajem velikih količina oborine. Utvrđene koncentracije NH4+, NO2-, NO3-, PO43- odnose se na sloj ispiranja od 50 cm od površine tla i ne ugrožavaju podzemne vode na lokaciji unutar I. zone. U uzorcima vode iz lizimetra unutar III. zone zabilježene su koncentracije NO3- od 8.5 mg/L, 84.0 mg/L pa čak do 461.0 mg/L, koliko je izmjereno 28.09.2017. U tom periodu izvršena je gnojidba mineralnim i organskim gnojivima, a ekstremno visoke količine oborine potaknule su ispiranje nitratnog dušika. Vrijednosti koncentracija NO2- u vodi iz lizimetra također prate trend smanjenja od datuma primjene gnojiva (0.83 mg/L), te su u sljedeća dva uzorkovanja bile nedetektabilne. Sadržaj PO43- u procjednoj vodi bio je nedetektabilan u prva dva termina uzorkovanja, dok je krajem jeseni izmjerena koncentracija od 0.31 mg/L. Koncentracije NH4+ u vodi kretale su se od nedetektabilne u prvom terminu uzorkovanja do 0.63 mg/L i 0.91 mg/L u sljedeća dva uzorkovanja kada je prisutno i veće ispiranje u skladu s klimatskim uvjetima i gnojidbom provedenom u rujnu, te zasićenjem i otpuštanjem s adsorpcijskog kompleksa tla, pri čemu zadnja dva uzorka prelaze granicu MDK.

lizimetar, automatska meteorološka stanica, klimatski uvjeti, kemijski sastav vode

nije evidentirano

engleski

Monitoring of leaching water contamination to implement Program of remediation measures within the sanitary protection area for existing buildings and existing activities for the period 2016-2019. - Mala Mlaka, Scientific report - July 2017 - December 2017

nije evidentirano

lysimeter, automatic weather station, climatic conditions, water quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)