UČINCI NAČINA PREHRANE NA EPIGENETIČKE OBRASCE I ZDRAVLJE ČOVJEKA (CROSBI ID 665962)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Glavaš-Obrovac, Ljubica
hrvatski
UČINCI NAČINA PREHRANE NA EPIGENETIČKE OBRASCE I ZDRAVLJE ČOVJEKA
Epigenetski procesi opisuju promjene u genomu koje mogu promijeniti ekspresiju gena bez promjene slijeda u DNA. Poznato je da se prve epigenetske modifikacije DNA, kao što je metiliranje citozinskih baza na CpG dinukleotidnim mjestima, događaju već tijekom ranog fetalnog razvoja, no postoje i znanstveni dokazi da su određene epigenetske promjene nasljedne što ukazuje i na moguće transgeneracijske učinke. Tijekom života na promjene u epigenomu utječu brojni unutrašnji i vanjski čimbenici kao što su izloženost toksikantima iz okoliša i stresu, dob i prehrambene navike što može utjecati na očuvanje zdravlja, ali i povećati sklonost razvoju određenih bolesti. Prehrana i prehrambene navike izuzetno su važne, jer nutrijenti (epi-nutrijenti) mogu direktno ili indirektno stupiti u interakcije s genima te na taj način stabilizirati genom, ali i mijenjati gensku ekspresiju i metabolički odgovor. Brojne znanstvene studije pokazale su da djelovanjem epi-nutrijenata dolazi do epigenetskih promjena kao što su preoblikovanje kromatina, modifikacije u metilaciji DNA i histonima, a uočene su i promjene u mikroRNA koje reguliraju za određene bolesti specifične gene. Budući su epigenetske promjene vrlo dinamične i potencijalno reverzibilne moguće je promjenom molekularnog sastava hrane pozitivno utjecati na epigenetsku stabilnost, te time i na očuvanje zdravlja
Epigenetika, epi-nutrijenti, zdravlje
nije evidentirano
engleski
EFFECTS OF NUTRITION ON EPIGENETIC PROFILES AND HUMAN HEALTH
nije evidentirano
Epigenetics, epinutrients, health
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-24.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Kniga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( Book of abstracts: 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-45-0
Podaci o skupu
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
ostalo
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska