Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potencijal rasta, rodnosti i kvalitete grožđa cv. 'Plavac mali' ( Vitis vinifera L.) u uvjetima melioriranog krša (CROSBI ID 783138)

Druge vrste radova | ostalo

Rumora, Jasna Potencijal rasta, rodnosti i kvalitete grožđa cv. 'Plavac mali' ( Vitis vinifera L.) u uvjetima melioriranog krša // DA. 2018.

Podaci o odgovornosti

Rumora, Jasna

hrvatski

Potencijal rasta, rodnosti i kvalitete grožđa cv. 'Plavac mali' ( Vitis vinifera L.) u uvjetima melioriranog krša

Vinogradarski položaj i specifičnost supstrata u interakciji s klimatskim uvjetima u određenoj mjeri utječu na rast i razvoj vinove loze što se odražava na postizanje prinosa i kvalitete grožđa. U posljednjem desetljeću najzastupljenija autohtona sorta jadranskog priobalja 'Plavac mali' sadi se na nove položaje i u supstrat koji se razlikuje od tradicionalnih vinograda 'Plavca malog'. Istraživanje je provedeno na poluotoku Pelješcu na dva lokaliteta u vinogradima podignutim na melioriranom kršu i dva kontrolna vinograda tradicionalnog načina uzgoja ove sorte vinove loze. Opterećenje rodnim pupovima bilo je podjednako, 10-12 pupova u svim vinogradima u pokusu pa se i prosječan broj grozdova po trsu nije značajno razlikovao. Dobiveni rezultati za prosječni prinos grožđa pokazali su razlike u prinosu grožđa koji su nešto veći u vinogradima na melioriranom kršu ali ne i statistički značajno. Rezultati za prosječnu masu grozda pokazali su iznimno veliku varijabilnost gdje su zabilježene neuobičajeno niske vrijednosti ovog parametra u pojedinim ponavljanjima. Dobiveni rezultati za relativan sastav grozda kao pokazatelja tehnoloških karakteristika sorte u pogledu iskorištenja u procesu proizvodnje vina pokazali su da je sadržaj mesa u grozdu iz tradicionalnih vinograda bio niži u odnosu na udio mesa u grozdu iz vinograda na melioriranom kršu, dok je udio peteljkovine i pokožice bio veći. U grožđu iz tradicionalnih vinograda dobivene su prosječno veće vrijednosti šećera u odnosu na sadržaj u grožđu s melioriranog krša. Dobivene vrijednosti pH bile su statistički niže u moštu s melioriranog krša dok je sadržaj ukupnih kiselina bio značajno veći, u odnosu na dobivene vrijednosti pH i sadržaj ukupnih kiselina u moštu tradicionalnih vinograda.

Masa grozda, relativni sastav grozda, šećeri, pH

nije evidentirano

engleski

The potential growth, yield and grape quality cv. 'Plavac mali' (Vitis vinifera L.) under conditions of meliorated karst

nije evidentirano

grape mass, relative grape composition, sugar content, pH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

DA

2018.

nije evidentirano

objavljeno

2459-5551

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)