Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni profil Biske (CROSBI ID 421807)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Granić, Dora Polifenolni profil Biske / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Granić, Dora

Mrvčić, Jasna

hrvatski

Polifenolni profil Biske

Biska je tradicionalna istarska travarica proizvedena prostupkom maceracije lišća i grančica bijele imele u vodeno-alkoholoj bazi (etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla ili rakija komovica). Tijekom procesa maceracije dolazi do ekstrakcije biološki aktivnih spojeva imele (polifenoli, lektini, viskotoksini) koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, pa se Biska ujedno smatra i ljekovitom rakijom. Cilj rada je odrediti i usporediti polifenolni profil 14 uzoraka Biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni profil uzoraka Biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najzastupljeniji polifenolni spoj u uzorcima Biske je kvercetin-3-glikozid koji je detektiran u svim uzorcima. Od ostalih polifenolnih spojeva u pojedinim uzorcima detektirani su protokatehinska kiselina, katehin te klorogena kiselina.

Biska ; imela ; maceracija ; polifenoli ; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti

nije evidentirano

engleski

Polyphenol profile of Biska

nije evidentirano

Biska ; mistletoe ; maceration ; polyphenols ; high performance liquid chromatography maceration, mistletoe, polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

19.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija