Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 955772

Polifenolni profil Biske


Granić, Dora
Polifenolni profil Biske 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Naslov
Polifenolni profil Biske
(Polyphenol profile of Biska)

Autori
Granić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
19.09

Godina
2018

Stranica
24

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Biska ; imela ; maceracija ; polifenoli ; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
(Biska ; mistletoe ; maceration ; polyphenols ; high performance liquid chromatography maceration, mistletoe, polyphenols)

Sažetak
Biska je tradicionalna istarska travarica proizvedena prostupkom maceracije lišća i grančica bijele imele u vodeno-alkoholoj bazi (etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla ili rakija komovica). Tijekom procesa maceracije dolazi do ekstrakcije biološki aktivnih spojeva imele (polifenoli, lektini, viskotoksini) koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, pa se Biska ujedno smatra i ljekovitom rakijom. Cilj rada je odrediti i usporediti polifenolni profil 14 uzoraka Biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni profil uzoraka Biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najzastupljeniji polifenolni spoj u uzorcima Biske je kvercetin-3-glikozid koji je detektiran u svim uzorcima. Od ostalih polifenolnih spojeva u pojedinim uzorcima detektirani su protokatehinska kiselina, katehin te klorogena kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb