Polifenolni profil Biske (CROSBI ID 421807)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Granić, Dora
Mrvčić, Jasna
hrvatski
Polifenolni profil Biske
Biska je tradicionalna istarska travarica proizvedena prostupkom maceracije lišća i grančica bijele imele u vodeno-alkoholoj bazi (etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla ili rakija komovica). Tijekom procesa maceracije dolazi do ekstrakcije biološki aktivnih spojeva imele (polifenoli, lektini, viskotoksini) koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, pa se Biska ujedno smatra i ljekovitom rakijom. Cilj rada je odrediti i usporediti polifenolni profil 14 uzoraka Biske (5 industrijskih i 9 proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima). Polifenolni profil uzoraka Biske određen je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najzastupljeniji polifenolni spoj u uzorcima Biske je kvercetin-3-glikozid koji je detektiran u svim uzorcima. Od ostalih polifenolnih spojeva u pojedinim uzorcima detektirani su protokatehinska kiselina, katehin te klorogena kiselina.
Biska ; imela ; maceracija ; polifenoli ; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
nije evidentirano
engleski
Polyphenol profile of Biska
nije evidentirano
Biska ; mistletoe ; maceration ; polyphenols ; high performance liquid chromatography maceration, mistletoe, polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
19.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska