Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU (CROSBI ID 421792)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Žabčić, Stjepan
Vnučec, Ivan
hrvatski
Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU
Države članice Europske Unije primjenjuju jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova. Način provođenja klasifikacije trupova temelji se na subjektivnom ocjenjivanju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom od strane ovlaštenih klasifikatora. Klasifikacija janjećih trupova provodi se u dvije kategorije: 1) za trupove laganije od 13 kg i 2) za trupove teže od 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije gdje svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti masnim tkivom (ocjene 1 – 5) uvrštavaju u dvije kategorije. Trup teži od 13 kg klasificira se po „E.U.R.O.P.“ sustavu u pet klasa (od E=izvrsna do P= slaba). Prekrivenost trupa masnim tkivom u Hrvatskoj se vrednuje ocjenama od 1 do 5, neovisno o težinskoj kategoriji trupa, dok je u nekim mediteranskim zemljama službeni raspon navedenih ocjena 1 – 4 ili 1 – 3. Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.
Europska unija, ovca, janje, klasifikacija, trup
nije evidentirano
engleski
Comparison of lamb carcass classification systems between EU member states
nije evidentirano
European Union, sheep, lamb, classification, carcass
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb