Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU (CROSBI ID 421792)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Žabčić, Stjepan Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU / Vnučec, Ivan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Žabčić, Stjepan

Vnučec, Ivan

hrvatski

Usporedba sustava klasifikacije janjećih trupova između država članica EU

Države članice Europske Unije primjenjuju jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova. Način provođenja klasifikacije trupova temelji se na subjektivnom ocjenjivanju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom od strane ovlaštenih klasifikatora. Klasifikacija janjećih trupova provodi se u dvije kategorije: 1) za trupove laganije od 13 kg i 2) za trupove teže od 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije gdje svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti masnim tkivom (ocjene 1 – 5) uvrštavaju u dvije kategorije. Trup teži od 13 kg klasificira se po „E.U.R.O.P.“ sustavu u pet klasa (od E=izvrsna do P= slaba). Prekrivenost trupa masnim tkivom u Hrvatskoj se vrednuje ocjenama od 1 do 5, neovisno o težinskoj kategoriji trupa, dok je u nekim mediteranskim zemljama službeni raspon navedenih ocjena 1 – 4 ili 1 – 3. Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.

Europska unija, ovca, janje, klasifikacija, trup

nije evidentirano

engleski

Comparison of lamb carcass classification systems between EU member states

nije evidentirano

European Union, sheep, lamb, classification, carcass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

14.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)