Važnost odabira pasmine u ovčarstvu (CROSBI ID 421791)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čanađija, Mario
Vnučec, Ivan
hrvatski
Važnost odabira pasmine u ovčarstvu
Odabir pasmine u ovčarstvu od velikog je značaja prilikom donošenja odluke o tipu ovčarske proizvodnje, bilo da se radi o mesu, mlijeku, vuni ili kombiniranoj proizvodnji. Da bi ovčarska proizvodnja bila što profitabilnija, mora se voditi računa o pasminskim proizvodnim odlikama, klimatskom podneblju najprikladnijem za određenu pasminu, o hranidbenim zahtjevima željene pasmine, sklonosti i otpornosti prema bolestima, veličini populacije te financijskim i stručnim mogućnostima uzgajivača. Oblikovanje uzgojnog programa uvjetuje jasno definiranje uzgojnog cilja kako bi proizvodnja imala što bolje rezultate uz što manje troškove, a to su: dobra konverzija hrane, više janjadi, veći dnevni prirast, veća iskoristivost janjećih trupova itd. Kada se sumiraju navedeni proizvodni pokazatelji i odlike pojedinih pasmina, lako se može odabrati pasmina koja najbolje odgovara određenom području (lokalitetu) i uzgojnom cilju.
pasmina, uzgojni cilj, ekonomičnost proizvodnje
nije evidentirano
engleski
The importance of breed choice in sheep farming
nije evidentirano
breed, breeding goal, economics of production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb