Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 955088

Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci)


Ostojić, Zvonimir
Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci) // Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske / CroVin (ur.).
Sveti Martin na Muri: Infomart Zagreb, 2018. str. 31-31 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 955088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci)
(Grassing of vineyards (advantages and disadvantages))

Autori
Ostojić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske / CroVin - Sveti Martin na Muri : Infomart Zagreb, 2018, 31-31

Skup
Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, 03-04.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zatravljivanje, trajni nasadi, samonikla korovna flora
(weeding, permanent plants, weed flora itself)

Sažetak
Zatravljene vinograde održavamo redovitom košnjom, okopavanjem i mehaničkom obradom. Gnojidbu, nadosijavanje ćelavih i prorijeđenih mjesta također treba redovito obavljati po principima moderne agrotehnike. Prednosti zatravljenih vinograda pred onima u kojima provodimo konvencionalnu obradu oruđem, svode se na slijedeće: • priječi se (izostaje) erozija • olakšava prohod strojevima • smanjuje zbijenost tla • omogućuje pravovremena zaštita • olakšava rad radnicima (rezidba, vezanje, plijevljenje, vršikanje, berba) • povećava se sadržaj organske tvari u površinskom sloju tla • smanjuje se oštećivanje korijenja plugom i drugim ratilima u površinskom sloju • priječi naglo otjecanje oborinskih voda i pospješuje upijanje vode (ljetni pljuskovi) • priječi kolebanje temperature tla (ljeti zagrijavanje, zimi izmrzavanje) • priječi (racionalizira) potrošnju dušika • priječi adsorpciju (vezanje na koloide tla) fosfora i kalija iz mineralnih gnojiva te tako omogućuje njihovo bolje iskorištavanje • stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj korisnih organizama • poboljšava se obojenost grožđa • skraćuje duljina vegetacije • povećava sadržaj sladora • poboljšava se kakvoća vina • krajolik mijenja ugođaj oku Uz navedene prednosti zatravljivanje vinograda ima i određene nedostatke, a oni su: • Zatravljen vinograd jak je kompetitor vinovoj lozi u odnosu na minerale. Stoga na tlima oskudnim mineralima treba voditi računa da su trave veliki „žderači“ gnojiva. Naročito dušika. • U aridnijim područjima i u sušnim razdobljima, zatravljen nasad može trpjeti zbog nedostatka vode u tlu. Jednako tako u prvim godinama nakon sadnje, cjepovi loze mogu se slabije razvijati. U tim područjima se ne preporučuje sijati travu sve dok se nasad ne etablira. • Zatravljen vinograd omogućuje bolje uvjete za razvoj štetnih glodavaca (miševa i voluharica). • Nedostatak je i spoznaja da zatravljen vinograd treba često kositi (3 – 4 (5) puta u godini).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Ostojić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ostojić, Zvonimir
Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci) // Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske / CroVin (ur.).
Sveti Martin na Muri: Infomart Zagreb, 2018. str. 31-31 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Ostojić, Z. (2018) Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci). U: CroVin (ur.)Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske.
@article{article, author = {Ostoji\'{c}, Z.}, year = {2018}, pages = {31-31}, keywords = {zatravljivanje, trajni nasadi, samonikla korovna flora}, title = {Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci)}, keyword = {zatravljivanje, trajni nasadi, samonikla korovna flora}, publisher = {Infomart Zagreb}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri} }
@article{article, author = {Ostoji\'{c}, Z.}, year = {2018}, pages = {31-31}, keywords = {weeding, permanent plants, weed flora itself}, title = {Grassing of vineyards (advantages and disadvantages)}, keyword = {weeding, permanent plants, weed flora itself}, publisher = {Infomart Zagreb}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font