Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci) (CROSBI ID 665742)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Ostojić, Zvonimir Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci) // Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske / CroVin (ur.). Sveti Martin na Muri: Infomart Zagreb, 2018. str. 31-31

Podaci o odgovornosti

Ostojić, Zvonimir

hrvatski

Zatravljivanje vinograda (prednosti i nedostatci)

Zatravljene vinograde održavamo redovitom košnjom, okopavanjem i mehaničkom obradom. Gnojidbu, nadosijavanje ćelavih i prorijeđenih mjesta također treba redovito obavljati po principima moderne agrotehnike. Prednosti zatravljenih vinograda pred onima u kojima provodimo konvencionalnu obradu oruđem, svode se na slijedeće: • priječi se (izostaje) erozija • olakšava prohod strojevima • smanjuje zbijenost tla • omogućuje pravovremena zaštita • olakšava rad radnicima (rezidba, vezanje, plijevljenje, vršikanje, berba) • povećava se sadržaj organske tvari u površinskom sloju tla • smanjuje se oštećivanje korijenja plugom i drugim ratilima u površinskom sloju • priječi naglo otjecanje oborinskih voda i pospješuje upijanje vode (ljetni pljuskovi) • priječi kolebanje temperature tla (ljeti zagrijavanje, zimi izmrzavanje) • priječi (racionalizira) potrošnju dušika • priječi adsorpciju (vezanje na koloide tla) fosfora i kalija iz mineralnih gnojiva te tako omogućuje njihovo bolje iskorištavanje • stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj korisnih organizama • poboljšava se obojenost grožđa • skraćuje duljina vegetacije • povećava sadržaj sladora • poboljšava se kakvoća vina • krajolik mijenja ugođaj oku Uz navedene prednosti zatravljivanje vinograda ima i određene nedostatke, a oni su: • Zatravljen vinograd jak je kompetitor vinovoj lozi u odnosu na minerale. Stoga na tlima oskudnim mineralima treba voditi računa da su trave veliki „žderači“ gnojiva. Naročito dušika. • U aridnijim područjima i u sušnim razdobljima, zatravljen nasad može trpjeti zbog nedostatka vode u tlu. Jednako tako u prvim godinama nakon sadnje, cjepovi loze mogu se slabije razvijati. U tim područjima se ne preporučuje sijati travu sve dok se nasad ne etablira. • Zatravljen vinograd omogućuje bolje uvjete za razvoj štetnih glodavaca (miševa i voluharica). • Nedostatak je i spoznaja da zatravljen vinograd treba često kositi (3 – 4 (5) puta u godini).

zatravljivanje, trajni nasadi, samonikla korovna flora

nije evidentirano

engleski

Grassing of vineyards (advantages and disadvantages)

nije evidentirano

weeding, permanent plants, weed flora itself

nije evidentirano

Podaci o prilogu

31-31.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske

CroVin

Sveti Martin na Muri: Infomart Zagreb

Podaci o skupu

Prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske (CroVin)

predavanje

03.05.2018-04.05.2018

Sveti Martin na Muri, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)