Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

RUTINSKA KONTROLA KVALITETE PROPOLISA U PROIZVODNOM PROCESU (CROSBI ID 665730)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lalić, Zdenka ; Vujić, Mario ; Lalić, Andrija RUTINSKA KONTROLA KVALITETE PROPOLISA U PROIZVODNOM PROCESU // ZBORNIK RADOVA I SAŽETAKA XII. Ružičkini dani Znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva / Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir (ur.). Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2008. str. 131-131

Podaci o odgovornosti

Lalić, Zdenka ; Vujić, Mario ; Lalić, Andrija

hrvatski

RUTINSKA KONTROLA KVALITETE PROPOLISA U PROIZVODNOM PROCESU

Propolis se koristi kao sirovłna za izradu proizvoda koji su zakonskim propisima svrstani u kategoriju dodataka prehrani i u kozmetiku s posebnom namjenom. Sastav propolisa je varijabilan, a ovisi o klimi, zemljopisnom položaju gdje se košnice nalaze, prevladavajućoj vegetaciji, kao i prisutnosti zagađivača okoline. Za farmakološki učinak propolisa odgovoran je sadržaj flavonoida te je njihovo odredivanje nužno kako bi se dobio kvalitetan proizvod. Farmaceutska literatura ne propisuje minimalne količine flavonoida koje bi podržavale očekivani učinak gotovog proizvoda. Tvrtka Apipharma d.o.o. razvila je kolorimetrijsku metodu s aluminijevim kloridom za rutinsko određivanje flavonola galangina i quercetina koji su redovito zastupljeni u propolisu hrvatskog porijekla. Odreden je minimalni postotak udjela ovih dviju komponenata koji opravdava zahtjeve kvalitete gotovog proizvoda prema upotrijebljenoj sirovini. Mjerenje se provodi na etanolnim iscrpinama propolisa i iz dobivenih vrijednosti se izračuna udio flavonoida u sirovini propolisa (min 3-5 % prema galanginu i quercetinu) koja ulazi u proizvodni proces.

propolis ; kontrola kvalitete ; flavonoidi ; flavonoli ; galangin ; quercetin ; kolorimetrijska metoda ; aluminijev klorid

nije evidentirano

engleski

RUTIN QUALITY CONTROL OF PROPOLIS IN THE PRODUCTION PROCESS

nije evidentirano

propolis ; quality control ; flavonoids ; flavonols ; galangin ; quercetin ; colorimetric method ; aluminum chloride

nije evidentirano

Podaci o prilogu

131-131.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Tomas, Srećko ; Hasenay, Damir

Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6894-35-2

Podaci o skupu

XII. Ružičkini dani - znanost i nove tehnologije u razvoju gospodarstva

poster

18.09.2008-19.09.2008

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano