Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954995

FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE


Lukin, Priska
FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Naslov
FIZIKALNO-KEMIJSKA KARAKTERIZACIJA DESTILATA JABUKE
(PHISICAL AND CHEMICAL CHARACTERIZATION OF APPLE DISTILLATE)

Autori
Lukin, Priska

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
22

Mentor
Stanzer, Damir

Ključne riječi
Frakcijska destilacija ; jabuka ; voćna rakija ; rektifikacija
(Fractional distillation ; apple ; fruit brandy ; rectification)

Sažetak
Jabuka (Malus domestica sp.) je voće koje se često koristi za proizvodnju rakije u Hrvatskoj. Određeni omjer kiselina i šećera u nekim vrstama jabuke doprinosi kvaliteti destilata pa se većinom koriste vrste Jonatan i Zlatni delišes. Konačni proizvod je jabukovača - voćna rakija dobivena destilacijom prefermentiranog mošta jabuke. Tijekom procesa proizvodnje ispitivanih uzoraka korištena je frakcijska destilacija, kojom se najbolje izdvajaju aromatske komponente koje pridonose kvaliteti destilata. Cilj ovog rada je praćenje procesa proizvodnje rakije od jabuke i određivanje njenih karakteristika. Određena je koncentracija hlapivih komponenti (ukupni esteri i kiseline), metanola i etanola u različitim frakcijama destilata. Rezultati su pokazali da je koncentracija hlapivih komponenti najveća u prvoj frakciji, jednako kao i koncentracija metanola i etanola. Njihov udio se smanjuje tijekom destilacije, zbog čega je njihova koncentracija u drugoj frakciji manja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb