Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954994

Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama


Samardžić, Ana
Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Naslov
Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama
(Microbiological control of pomegrante juice treated with non-thermal techniques)

Autori
Samardžić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
30

Mentor
Stanzer, Damir

Ključne riječi
Hladna plazma ; mikrobiološka kontrola ; netoplinske tehnike ; šipak ; ultrazvuk
(Cold plasma ; microbiological control ; non-thermal techniques ; pomegranate juice ; ultrasound)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tretmana netoplinskim tehnikama, ultrazvukom i hladnom plazmom - pojedinačno i u kombinaciji, na mikrobiološku kvalitetu svježe iscijeđenog šipkovog soka te soka nakon 7. i 14. dana skladištenja pri + 4 °C. Uzorci su tretirani ultrazvukom i hladnom plazmom različitih amplituda i frekvencija te je zatim provedena mikrobiološka kontrola kako bi se utvrdilo koja od ovih tehnika i primijenjeni režim tretiranja je primjenjiv u inaktivaciji mikroorganizama. Najboljom se pokazala kombinacija ove dvije tehnike u uzorku koji je tretiran ultrazvukom amplitude 75 μm-1 u trajanju od 2, 5 minute te hladnom plazmom frekvencije 60 Hz u trajanju od 5 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb