Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama (CROSBI ID 421593)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Samardžić, Ana
Stanzer, Damir
hrvatski
Mikrobiološka kontrola soka šipka tretiranog netoplinskim tehnikama
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tretmana netoplinskim tehnikama, ultrazvukom i hladnom plazmom - pojedinačno i u kombinaciji, na mikrobiološku kvalitetu svježe iscijeđenog šipkovog soka te soka nakon 7. i 14. dana skladištenja pri + 4 °C. Uzorci su tretirani ultrazvukom i hladnom plazmom različitih amplituda i frekvencija te je zatim provedena mikrobiološka kontrola kako bi se utvrdilo koja od ovih tehnika i primijenjeni režim tretiranja je primjenjiv u inaktivaciji mikroorganizama. Najboljom se pokazala kombinacija ove dvije tehnike u uzorku koji je tretiran ultrazvukom amplitude 75 μm-1 u trajanju od 2, 5 minute te hladnom plazmom frekvencije 60 Hz u trajanju od 5 minuta.
hladna plazma ; mikrobiološka kontrola ; netoplinske tehnike ; šipak ; ultrazvuk
nije evidentirano
engleski
Microbiological control of pomegrante juice treated with non-thermal techniques
nije evidentirano
cold plasma ; microbiological control ; non-thermal techniques ; pomegranate juice ; ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
10.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska