Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016. (CROSBI ID 421587)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Abdel Rahim, Amani
Franić, Ramona
Kovačićek, Tihana
hrvatski
Promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u razdoblju 2006.- 2016.
Cilj rada je ustanoviti promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2006. do 2016. godine. Istraživanje je pokazalo kako stočarska proizvodnja čini 35% od ukupne poljoprivredne proizvodnje, uz pad vrijednosti stočarske proizvodnje. U stočarskoj proizvodnji najvažniju ulogu imaju uzgoj goveda, svinja, ovca i peradi te koza. Hrvatska nije samodostatna u stočarskoj proizvodnji te većinu proizvoda podmiruje uvozom. Najvažnije hrvatske žitarice su pšenica, kukuruz i ječam te su 2012. godine žitarice zauzimale 6, 11 milijuna hektara od ukupne korištene poljoprivredne površine (67, 7%), no od tada se ta površina kontinuirano smanjuje. Najznačajnije vrste povrća u potrošnji su kupus, rajčica, paprika, krastavac, salata i mrkva. Unatoč dobrim mogućnostima za proizvodnju povrća na hrvatskom području, ona je i dalje nedostatna. Cjelokupna proizvodnja povrća odvija se na površini od oko 70.000 ha pri čemu je približno 70% u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Najvažnije voćne kulture u Hrvatskoj su jabuka, šljiva, breskva, maslina i kruška. Domaće tržište poljoprivrednih proizvoda obilježava uvozna ovisnost za gotovo sve voćne kulture, a izuzetak čini proizvodnja mandarina, višnja i trešnji. Povećana proizvodnja nije dostatna za domaću potražnju, tako da uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bilježi stalan rast.
poljoprivredna proizvodnja, promjene, poljoprivredni proizvodi, razvoj
nije evidentirano
engleski
Changes in the structure of agricultural production in the period 2006-2016
nije evidentirano
agricultural production, changes, agricultural products, development
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
10.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb