Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954915

Hibridni modul mini vjetrogeneratora i fotonaponskih panela


Bugarin, Miro; Vučina, Damir; Domazet, Željko
Hibridni modul mini vjetrogeneratora i fotonaponskih panela // Obnovljivi izvori 2018. , 10.seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije / Energetika.net (ur.).
Zagreb: Časopis Energetika, Zagreb, 2018. str. 52-52 (predavanje, recenziran, pp prezentacija, znanstveni)


Naslov
Hibridni modul mini vjetrogeneratora i fotonaponskih panela
(Hybrid mini wind turbine module and photovoltaic panel)

Autori
Bugarin, Miro ; Vučina, Damir ; Domazet, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Izvornik
Obnovljivi izvori 2018. , 10.seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije / Energetika.net - Zagreb : Časopis Energetika, Zagreb, 2018, 52-52

Skup
10.seminar o mogućnostia primjene obnovljivih izvora energije

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
Mini vjetrogenerator, solarni panel, hibridni modul
(Hybrid wind turbine, solar panel)

Sažetak
Kada bi se željelo jednim nazivnikom definirati svu prirodu: od svemira, preko Zemlje, do čovjeka i ljudskog života uopće, onda bi to zasigurno bila energija. Ona je primarna i temeljna odrednica postojanja i funkcioniranja svih vrsta na Zemlji, ljudskih bića i Prirode uopće. Sve što se događa u svijetu je izraz transformacije energije iz jednog u neki drugi njezin oblik. Energija je važan doprinos u svim sektorima gospodarstva bilo koje zemlje. Životni standard bilo koje zemlje najizravnije odražava potrošnja energije po glavi stanovnika. Sve veća potrošnja energije, posebice električne, prvenstveno je uvjetovana povećanjem stanovništvan u svijetu, a i povećanjem životnog standarda, doprinoseći tako sve većoj primjeni obnovljivih, nekonvencionalnih izvora energije u zadovoljenju svakodnevnih potreba za energijom. U tom kontekstu posljednjih je desetak godina sve prisutnija primjena energije Sunca i vjetra, u svojim mikro i mini tehničkim konceptima, kakav je i koncept hibridnih modula s integriranom proizvodnjom električne energije iz Sunca fotonaponskim panelima i vjetra s pomoću minivjetroturbina s vertikalnom osi generatora (VAWT). U skladu s time, vrijedi prikazati rezultate proučavanja parametara funkcionalnog geometrijskog dizajna i razvoja mini hibridnog modula koji se mogu koristiti na kućama, na krovima škola, vrtića, bolnica, autobusnim postajama, malim proizvodnim pogonima i drugim javnim ustanovama. Konstrukcijski koncept hibridnog modula se temelji na aluminijskoj nosivoj konstrukciji u kojoj su integrirani minirotori s optimiranom geometrijom lopatica s aspekta njihove učinkovitosti i FN paneli za integriranu proizvodnju električne energije. Nazivna snaga modula je 1 kW. Module se može koristiti u izvedbi minielektrana u mrežnom i izvanmrežnom konceptu. Razvoj modula se realizira u sklopu međunarodnog interregionalnog projekta Interreg-IPA CBC RMPPI ( Regional Micro Power Plant Initiative) u suradnji susjednih zemalja (Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore), u kojem je Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu kao voditelj izravno angažiran na razvoju hibridnog modula.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split