Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Profil rizika od norovirusa u zelenom lisnatom povrću u HR (CROSBI ID 783122)

Druge vrste radova | rukopis

Buzjak Služek, Vlatka ; Plavšin, Ivana ; Škoro, Ines ; Hengl, Brigita Profil rizika od norovirusa u zelenom lisnatom povrću u HR // Hrvatska agencija za hranu. 2017.

Podaci o odgovornosti

Buzjak Služek, Vlatka ; Plavšin, Ivana ; Škoro, Ines ; Hengl, Brigita

hrvatski

Profil rizika od norovirusa u zelenom lisnatom povrću u HR

Norovirusi se danas smatraju najvažnijim uzročnikom nebakterijskog gastroenteritisa u svijetu. Rod Norovirus obuhvaća genetički vrlo raznoliku skupinu virusa koji pripadaju različitim genogrupama. Do danas je ustanovljeno postojanje 6 genogrupa norovirusa od kojih su 3 infektivne za čovjeka, a najčešći uzročnik bolesti u ljudi pripada soju GII.4 virusa. Simptomi bolesti obično se pojavljuju 48 sati nakon izlaganja virusu, a karakterizirani su vodenastim proljevom bez tragova krvi, i povraćanjem. Zahvaljujući visokoj otpornosti na okolišne uvjete kao i otpornosti na većinu često korištenih sredstava za dezinfekciju te niskoj infekcijskoj dozi, norovirusi se mogu prenositi na različite načine. Primarni način prenošenja norovirusa, nakon izbijanja gastroenteritisa, je fekalno-oralnim putem. Obično se prenose direktno, kontaktom sa zaraženom osobom, a mogu se prenositi i indirektnim putevima – konzumacijom kontaminirane hrane i vode ili kontaktom s kontaminiranim površinama. Do kontaminacije hrane norovirusom može doći u bilo kojem koraku proizvodnje, pa tako i pri samoj manipulaciji hranom od strane osoba koje su zaražene, a ukoliko se ta hrana nakon rukovanja neće podvrći dovoljnoj toplinskoj obradi. Najčešći, i možda najbolje istraženi, izvori zaraze norovirusom su školjkaši, jagode, lisnato zeleno povrće i voda. Kontaminirana voda predstavlja izravnu opasnost od norovirusa ukoliko se koristi za piće, ali značajnu opasnost predstavlja i ako se koristi za navodnjavanje usjeva ili prilikom prerade i pripremanja hrane. Također, radnici mogu direktnim kontaktom prenijeti virus na hranu, a najčešće je to slučaj ako su zaraženi ili asimptomatski kliconoše. Kako bi se smanjio rizik od kontaminacije norovirusom, uz izbjegavanje uporabe kontaminirane vode u svim fazama lanca opskrbe hranom, nužna je usklađenost sa zahtjevima higijene, posebno higijene ruku osoba koje rukuju hranom. Implementacija postojećih preventivnih programa kao što su dobra poljoprivredna praksa, dobra proizvođačka praksa i dobra higijenska praksa trebaju biti primarni cilj poljoprivrednika. Njihovom implementacijom duž cijelog prehrambenog lanca „od polja do stola“ moguće je kontrolirati čitav niz mikrobioloških opasnosti. Hrvatska agencija za hranu je provela istraživanje u kojem su uzorci svježe zelene salate (zapakirana i nezapakirana) analizirani na prisutnost norovirusa genogrupa GI i GII. Rezultati analiza pokazali su da niti u jednom od 50 uzoraka zelene salate koja se nalazila na tržištu Hrvatske nije utvrđena prisutnost norovirusa. S obzirom na rezultate kontaminiranosti zelenog lisnatog povrća i službeno prijavljenog broja ljudi oboljelih od bolesti uzrokovanih norovirusom, rizik od norovirusa iz zelenog lisnatog povrća u RH može se smatrati zanemarivim.

norovirus, hrana, salata, preventivne mjere, kontaminacija

nije evidentirano

engleski

Risk profile of norovirus in green leafy vegetables

nije evidentirano

norovirus, food, lettuce, prevention, contamination

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska agencija za hranu

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice