Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 95465

Siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti


Karajić, Nenad
Siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti // Financijska teorija i praksa, 26 (2002), 1; 273-299 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 95465 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti
(Poverty and the Underground Economy in Croatia - Qualitative Aspects)

Autori
Karajić, Nenad

Izvornik
Financijska teorija i praksa (1332-3970) 26 (2002), 1; 273-299

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
neslužbeno gospodarstvo; siromaštvo; društvene mreže; društvene nejednakosti; socijalna isključenost
(underground economy; poverty; social networks; social inequality; social exclusion)

Sažetak
Obje pojave, siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo (NG), čiji se odnos jednim dijelom propituje u ovom radu, na mnogo su načina simptomi tranzicijske krize, odnosno izrazi osipanja društvenih normi u pogledu vjerodostojnosti koncepata moralnosti i socijalne pravde. Usto je NG uvelike povezan s naslijeđem nepoštovanja propisa, zaostalim ispred tranzicijskog razdoblja. Unutar takvoga polazišnog okvira objašnjava se značenje i uloga gospodarstva u sjeni na tri osnovne hipotetičke razine. Na prvoj se nastoji pokazati kako se većina neformalnih aktivnosti u tranzicijskom razdoblju zbiva unutar strukture ograničenja i poticaja koji dolaze iz službenoga gospodarstva (SG-a), koje regulira sama država, što navodi na postojanje kontinuuma od službene prema neslužbenoj ekonomiji, a to naposljetku pridonosi daljnjem reproduciranju skrivenih djelatnosti i povećanju društvenih nejednakosti. Na drugoj pretpostavljenoj razini traga se za prepoznatljivim razlikama medu poticajima za sudjelovanje u neformalnom sektoru te se pokazuje kako će se potreba za sudjelovanjem u NG-u, kao i čimbenici njegova porasta mijenjati ovisno o kontekstu i brzini transformacije političke i društvene scene u smjeru, pretpostavljeno najboljih, razvijenih tržišnih sustava. Treći dio rada propituje obilježja i rasprostranjenost sivih aktivnosti u populaciji siromašnih u Hrvatskoj. Obavljenom kvalitativnom analizom upućuje se na zaključak kako NG samo pojačava postojeće socijalne razlike između siromašnih i nesiromašnih osoba. Na razini iskazanoga hipotetičkog razmišljanja prikladno je pretpostaviti kako je konkurentnost siromašnih osoba spram ostalih socijalnih skupina dvostruko sužena, u formalnome i u neformalnom dijelu hrvatskoga gospodarstva. Uz ograničene šanse koje prijete na službenom i neslužbenom tržištu radne snage, ranjivost siromašnih pospješuju i redistributivne nedosljednosti jalnih transfera. Kao posljedica, postavlja se zaključna teza o snažnoj pola n ji između "uključenih" i "isključenih" iz društvenih mreža, odnosno o pojačanoj "socijalnoj isključenosti" siromašnih u hrvatskom društvu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Nenad Karajić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karajić, Nenad
Siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti // Financijska teorija i praksa, 26 (2002), 1; 273-299 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Karajić, N. (2002) Siromaštvo i neslužbeno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti. Financijska teorija i praksa, 26 (1), 273-299.
@article{article, author = {Karaji\'{c}, Nenad}, year = {2002}, pages = {273-299}, keywords = {neslu\v{z}beno gospodarstvo, siroma\v{s}tvo, dru\v{s}tvene mre\v{z}e, dru\v{s}tvene nejednakosti, socijalna isklju\v{c}enost}, journal = {Financijska teorija i praksa}, volume = {26}, number = {1}, issn = {1332-3970}, title = {Siroma\v{s}tvo i neslu\v{z}beno gospodarstvo u hrvatskoj - kvalitativni aspekti}, keyword = {neslu\v{z}beno gospodarstvo, siroma\v{s}tvo, dru\v{s}tvene mre\v{z}e, dru\v{s}tvene nejednakosti, socijalna isklju\v{c}enost} }
@article{article, author = {Karaji\'{c}, Nenad}, year = {2002}, pages = {273-299}, keywords = {underground economy, poverty, social networks, social inequality, social exclusion}, journal = {Financijska teorija i praksa}, volume = {26}, number = {1}, issn = {1332-3970}, title = {Poverty and the Underground Economy in Croatia - Qualitative Aspects}, keyword = {underground economy, poverty, social networks, social inequality, social exclusion} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Referativni zhurnal
  • PAIS Bulletin

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font