Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Produženi tov svinja (CROSBI ID 421500)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Fotović, Mihael Produženi tov svinja / Škorput, Dubravko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Fotović, Mihael

Škorput, Dubravko

hrvatski

Produženi tov svinja

Cilj istraživanja bio je opisati značajke i proces produženog tova, prikazati hrvatske i strane autohtone pasmine pogodne za produženi tov te dati pregled dostupnih rezultata iz literature. Za razliku od konvencionalnog tova svinja (30-110 kg) koji traje u prosjeku 90 do 100 dana, produženi tov zahtjeva još dodatnih 60-90 dana tova ovisno o ciljnoj tjelesnoj masi za klanje (150-170 kg). Smatra se da se kod svinja u produženom tovu za 80-90 dana smanjuje dnevni prirast za >5%, a konverzija raste za >15%. Pasmine svinja koje se koriste u produženom tovu bolje iskorištavaju hranu i brže postignu veće tjelesne mase nakon klasičnog tova do 110 kg, te se koriste u većini slučajeva za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Autohtone pasmine svinja pogodne za produženi tov su turopoljska svinja, crna slavonska svinja, te pasmina u priznavanju, banijska šara svinja. Od stranih pasmina možemo istaknuti španjolsku iberijsku pasminu svinja.

svinje, produženi tov, dnevni prirast, konverzija, pasmina

nije evidentirano

engleski

Prolonged fattening of pigs

nije evidentirano

pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, breed

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

14.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)