Produženi tov svinja (CROSBI ID 421500)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Fotović, Mihael
Škorput, Dubravko
hrvatski
Produženi tov svinja
Cilj istraživanja bio je opisati značajke i proces produženog tova, prikazati hrvatske i strane autohtone pasmine pogodne za produženi tov te dati pregled dostupnih rezultata iz literature. Za razliku od konvencionalnog tova svinja (30-110 kg) koji traje u prosjeku 90 do 100 dana, produženi tov zahtjeva još dodatnih 60-90 dana tova ovisno o ciljnoj tjelesnoj masi za klanje (150-170 kg). Smatra se da se kod svinja u produženom tovu za 80-90 dana smanjuje dnevni prirast za >5%, a konverzija raste za >15%. Pasmine svinja koje se koriste u produženom tovu bolje iskorištavaju hranu i brže postignu veće tjelesne mase nakon klasičnog tova do 110 kg, te se koriste u većini slučajeva za proizvodnju suhomesnatih proizvoda. Autohtone pasmine svinja pogodne za produženi tov su turopoljska svinja, crna slavonska svinja, te pasmina u priznavanju, banijska šara svinja. Od stranih pasmina možemo istaknuti španjolsku iberijsku pasminu svinja.
svinje, produženi tov, dnevni prirast, konverzija, pasmina
nije evidentirano
engleski
Prolonged fattening of pigs
nije evidentirano
pigs, prolonged fattening, daily gain, conversion, breed
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb