Post harvest fruit physiological disorders (CROSBI ID 421496)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šantalab, Antonija
Jemrić, Tomislav
Vuković, Marko
engleski
Post harvest fruit physiological disorders
Fiziološki poremećaji voća jedan su od glavnih razloga ekonomskih gubitaka. U modernoj im se poljoprivredi pridaje sve više pozornosti kako bi se gubitci umanjili ili u potpunosti izbjegli. Uzroci, odnosno čimbenici, nastanka podijeljeni su u dvije skupine prema trenutku u kojem utječu na pojavnost fizioloških poremećaja. Prva skupina, čimbenika prije berbe, u koju spadaju ekološki uvjeti u voćnjaku, opskrbljenost mineralnim tvarima i pozicija ploda u krošnji još u voćnjaku mogu inhibirati ili potaknuti razvoj fizioloških poremećaja kod osjetljivih sorata određenih voćnih vrsta. Optimalan trenutak berbe predispozicija je za visoku kvalitetu ploda u pogledu njegovih fizikalno kemijskih svojstava te time smanjuje vjerojatnost pojave fiziološki poremećaja. Nakon berbe, uvjeti za vrijeme skladištenja i transporta, kao što su temperatura i zastupljenost određenih plinova, mogu također pozitivno ili negativno utjecati na pojavnost bolesti.
physiological disorders, fruit, fruit storage
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb