Ekološke i zdravstvene prednosti i nedostaci uzgoja lana (CROSBI ID 421400)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jošt, Mario
Butorac, Jasminka
hrvatski
Ekološke i zdravstvene prednosti i nedostaci uzgoja lana
Lan je poljoprivredna kultura čiju vrijednost ljudi poznaju još od vremena najstarijih civilizacija, a značaj joj se smanjio tek u novijoj povijesti sa pojavom industrijske proizvodnje sintetskih vlakana. U posljednje vrijeme, sa napretkom znanosti te sa napretkom tehnologija uzgoja i prerade lana, ova kultura postaje ponovo sve interesantnija zbog mogućnosti upotrebe u različitim novim područjima. Lan danas nalazi svoju primjenu u industriji tkanog i netkanog tekstila, biokompozitnih materijala, plastike, papira, namještaja i bioetanola, a koristi ga se i u građevinskoj, prehrambenoj, farmaceutskoj i automobilskoj industriji te u svrhu fitoremedijacije. Novom interesu za proizvode od lana zamah daju i potrošači koji sve više traže ekološke proizvode nastale iz obnovljivih izvora i zato je potrebno odvagati prednosti i nedostatke uzgoja lana s obzirom na to da svaki način proizvodnje, prerade i upotrebe nosi određene ekološke i zdravstvene koristi, ali i rizike.
lan, prednosti i nedostaci, ekologija, industrija, prehrambena vrijednost
nije evidentirano
engleski
Environmental and health advantages and disadvantages of flax cultivation
nije evidentirano
flax, linseed, advantages and disadvantages, ecology, industry, nutritional value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb