Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae (CROSBI ID 421398)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Patrick
Širić, Ivan
hrvatski
Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae
Gljive su popularna vrijedna hrana, jer su niske u kalorijama, ugljikohidratima, mastima i sadržaju natrij te su bez kolesterola. Osim toga, gljive daju važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteini i vlakna. Sve zajedno s dugom poviješću kao izvorom hrane, gljive su važne za njihovo iscjeljenje kapaciteta i svojstava u tradicionalnoj medicini. Istraživanjima su utvrđeni brojini pozitivni učinci na zdravlje te se koriste u liječenju nekih bolesti kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove bolesti, Alzheimera, hipertenzije i visoki rizik od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti invazije raka i metastaza zbog antitumorskih atributa. Gljive djeluju antibakterijski te su sredstvo za snižavanje kolesterola. Osim toga, one su važan izvor bioaktivnih spojeva. Kao rezultat tih svojstava, ekstrakti iz gljiva koriste se za promicanje ljudskog zdravlja i nalaze se kao dodatak prehrani.
Lentinaceae, Pleurotus, Lentinus, Schizophyllum commune
nije evidentirano
engleski
Nutritional and medicinal propertis of mushrooms of the family Lentinaceae
nije evidentirano
Lentinaceae, Pleurotus, Lentinus, Schizophyllum commune
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb