Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae (CROSBI ID 421398)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurić, Patrick Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae / Širić, Ivan (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Jurić, Patrick

Širić, Ivan

hrvatski

Nutritivna i ljekovita svojstva gljiva iz porodice Lentinaceae

Gljive su popularna vrijedna hrana, jer su niske u kalorijama, ugljikohidratima, mastima i sadržaju natrij te su bez kolesterola. Osim toga, gljive daju važne hranjive tvari, uključujući selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteini i vlakna. Sve zajedno s dugom poviješću kao izvorom hrane, gljive su važne za njihovo iscjeljenje kapaciteta i svojstava u tradicionalnoj medicini. Istraživanjima su utvrđeni brojini pozitivni učinci na zdravlje te se koriste u liječenju nekih bolesti kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove bolesti, Alzheimera, hipertenzije i visoki rizik od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti invazije raka i metastaza zbog antitumorskih atributa. Gljive djeluju antibakterijski te su sredstvo za snižavanje kolesterola. Osim toga, one su važan izvor bioaktivnih spojeva. Kao rezultat tih svojstava, ekstrakti iz gljiva koriste se za promicanje ljudskog zdravlja i nalaze se kao dodatak prehrani.

Lentinaceae, Pleurotus, Lentinus, Schizophyllum commune

nije evidentirano

engleski

Nutritional and medicinal propertis of mushrooms of the family Lentinaceae

nije evidentirano

Lentinaceae, Pleurotus, Lentinus, Schizophyllum commune

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

14.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)