Utjecaj veličine i oblika zrna kukuruza na vrijednost hektolitarske mase (CROSBI ID 421391)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sušanj, Eva
Jukić, Željko
hrvatski
Utjecaj veličine i oblika zrna kukuruza na vrijednost hektolitarske mase
Kukuruz (Zea mays L.), jedna je od najraširenijih kultura u Hrvatskoj i Svijetu. U proizvodnji se koristi gotovo cijela biljka kukuruza, ali najviše zrno. Jedan od čimbenika koji se koristi pri određivanju kvalitete zrna je hektolitarska masa. Na klipu kukuruza se nalaze zrna različitih oblika i veličina. Cilj završnog rada je korištenjem dostupne literature pokazati da li veličina i oblik zrna kukuruza utječu na hektolitarsku masu te kako masa, gustoća te sadržaj vode u zrnu utječu na vrijednost hektolitarske mase kukuruza. Prema podacima iz literature jasno se može utvrditi utjecaj veličine i oblika zrna na hektolitarsku masu. Veličina i oblik zrna su pod utjecajem genotipa (hibrida), ali i drugih čimbenika. Veličina i oblik su svojstveni svakom hibridu, ali uslijed djelovanja čimbenika tijekom vegetacije može u određenim uvjetima doći do odstupanja od svojstvene veličine i oblika.
Kukuruz, veličina i oblik zrna, masa i gustoća zrna, sadržaj vode u zrnu, hektolitarska masa
nije evidentirano
engleski
Effects of the size and shape of corn grain on the test weight value
nije evidentirano
Maize, grain shape and size, weight and density of maize grain, water content in the grain, test weight
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb