Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća (CROSBI ID 421389)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Topić, Šimun Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Topić, Šimun

Fruk, Goran

hrvatski

Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća

Mikoriza predstavljaja simbiozu, odnosno zajednicu između gljive i korijena biljke od koje oba simbionta imaju korist. Prema načinu formiranja micelija dijeli se na ektomikorizu i endomikorizu, pri čemu ektomikoriza formira micelij izvan staničja korijena, a endomikoriza unutar staničja. Brojna istraživanja obrađena u ovom radu dokazuju pozitivan utjecaj mikorize na povečano usvajanje vode, hraniva i mineralnih tvari od strane biljke te njenog mogućeg utjecaja na ranije dozrijevanje i povećanje veličine plodova kod kultura bobičastog voća. Također, mikorizne gljive povećavaju otpornost biljke na biotske i abiotske stresove, kao što je otpornost na sušu, zaslanjenost tla te povećana otpornost na bolesti i štetočine. Bitna uloga mikorize je i spriječavanje usvajanja teških metala, što je vrlo značajno u konvencionalnoj poljoprivredi. Sve gore navedene činjenice posljedica su znatno veće biomase korijena ali i sposobnosti gljiva da hifama prodiru u sitnije kapilare koje su inače korijenovim dlačicama nedostupne. Cilj ovog rada detaljno je opisati glavne značajke mikoriznih gljiva te na koji se način one mogu iskoristiti u ekološki prihvatljivijoj, i kroz povećanje prinosa, ekonomski isplativijoj voćarskoj proizvodnji bobičastog voća.

mikoriza, voćarstvo, bobičasto voće

nije evidentirano

engleski

The influence of mycorrhizal organisms on the quality of berry fruits

nije evidentirano

mycorrhizae, fruit production, berry fruit

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

14.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)