Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća (CROSBI ID 421389)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Topić, Šimun
Fruk, Goran
hrvatski
Utjecaj mikoriznih organizama na kakvoću plodova bobičastog voća
Mikoriza predstavljaja simbiozu, odnosno zajednicu između gljive i korijena biljke od koje oba simbionta imaju korist. Prema načinu formiranja micelija dijeli se na ektomikorizu i endomikorizu, pri čemu ektomikoriza formira micelij izvan staničja korijena, a endomikoriza unutar staničja. Brojna istraživanja obrađena u ovom radu dokazuju pozitivan utjecaj mikorize na povečano usvajanje vode, hraniva i mineralnih tvari od strane biljke te njenog mogućeg utjecaja na ranije dozrijevanje i povećanje veličine plodova kod kultura bobičastog voća. Također, mikorizne gljive povećavaju otpornost biljke na biotske i abiotske stresove, kao što je otpornost na sušu, zaslanjenost tla te povećana otpornost na bolesti i štetočine. Bitna uloga mikorize je i spriječavanje usvajanja teških metala, što je vrlo značajno u konvencionalnoj poljoprivredi. Sve gore navedene činjenice posljedica su znatno veće biomase korijena ali i sposobnosti gljiva da hifama prodiru u sitnije kapilare koje su inače korijenovim dlačicama nedostupne. Cilj ovog rada detaljno je opisati glavne značajke mikoriznih gljiva te na koji se način one mogu iskoristiti u ekološki prihvatljivijoj, i kroz povećanje prinosa, ekonomski isplativijoj voćarskoj proizvodnji bobičastog voća.
mikoriza, voćarstvo, bobičasto voće
nije evidentirano
engleski
The influence of mycorrhizal organisms on the quality of berry fruits
nije evidentirano
mycorrhizae, fruit production, berry fruit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb