Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 954070

Parametri antropogenog zbijanja, kvarenja strukture i stvaranja pokorice kod različitih načina obrade tla


Špoljar, Andrija; Kvaternjak, Ivka; Kisić, Ivica
Parametri antropogenog zbijanja, kvarenja strukture i stvaranja pokorice kod različitih načina obrade tla // "Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika", knjiga sažetaka / Romić, Marija ; Rastija, Domagoj ; Popović, Brigita (ur.).
Vukovar: Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2018. str. 57-58 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Parametri antropogenog zbijanja, kvarenja strukture i stvaranja pokorice kod različitih načina obrade tla
(Parameters of anthropogenic compaction, soil structure degradation and crust formation in different tillage methods)

Autori
Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Kisić, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
"Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika", knjiga sažetaka / Romić, Marija ; Rastija, Domagoj ; Popović, Brigita - Vukovar : Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2018, 57-58

ISBN
978-953-7878-85-6

Skup
13. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 10-14. 09. 2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Obrada tla, parametri antropogenog zbijanja
(Soil tillage, anthropogenic compaction parameters)

Sažetak
Istraživanja su provedena na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima (N: 46001l12ll E:16034l28ll). Na pet različitih varijanata obrade tla uzgajani su jari usjevi u plodosmjeni: kukuruz (Zea mays L.) u 2008. godini i soja (Glycine max L.) u 2009. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih načina i rokova obrade na antropogeno zbijanje, kvarenje strukture i opasnost od stvaranja pokorice, kako bi se mogao preporučiti najpovoljniji način i rok obrade tla. Najpovoljnije stanje stabilnosti strukture (St), utvrđeno je kod varijante gdje je osnovna obrada i priprema tla sjetvo-spremačem provedena u proljeće, dok je najnepovoljnije stanje utvrđeno kod varijante s najvećim brojem zahvata obrade. Najveća vrijednost ovog parametra i najmanja opasnost od zbijanja tla i erozije zabilježena je nakon uzgoja soje. Najveće vrijednosti gustoće pakiranja čestica tla (Gp) nakon berbe kukuruza bile su kod varijanata kod kojih je osnovna obrada tla provedena u jesen, a pred sjetvena priprema tanjuračom i sjetvo-spremačem. U obje godine istraživanja utvrđen je najmanji rizik od stvaranja pokorice (R) kod varijante s proljetnim oranjem i pripreme tla sjetvo-spremačem, a najveća vrijednost ovog parametra i ujedno najpovoljnije stanje bilo je nakon uzgoja soje. Temeljem navedenoga, sa stanovišta održivog gospodarenja tlom, može se preporučiti osnovna obrada tla u proljeće i njegova priprema sjetvo-spremačem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb