Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova (CROSBI ID 421361)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štrkalj, Marko Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Štrkalj, Marko

Vranić, Marina

hrvatski

Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova

Istraživanje utjecaja vrste i usitnjenosti žitarica, kao energetske komponente obroka baziranog na sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumamciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka je postavljeno kao nepoptpuni change over plan s 8 hranidbenih tretmana i 4 perioda istraživanja. Za potrebe ovog završnog rada izdvojena su 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo SL, (ii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna kukuruza/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLK), (iii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna zobi/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLZ). Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza i zobi SL na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Utvrđeno je da dodatak energetske komponente, u obliku zrna kukuruza ili zrna zobi, obroku baziranom na SL ne utječe (P>0, 05) na ad libitum konzumaciju ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova u usporedbi s SL. Dodatak zrna kukuruza obroku baziranom na SL povećava in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 001) u usporedbi s hranidbenim tretmanom samo SL, a dodatak zrna zobi ne utječe na in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 5) u usporedbi s SL.

kukuruz, zob, sjenaža lucerne, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost

nije evidentirano

engleski

The effect of corn or oat supplementation to alfalfa haylage on dry matter intake and digestibility in wether sheep

nije evidentirano

corn, oat, alfalfa haylage, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

13.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)