Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova (CROSBI ID 421361)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štrkalj, Marko
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj dodatka kukuruza ili zobi sjenaži lucerne na konzumaciju i probavljivost suhe tvari obroka u hranidbi kastriranih ovnova
Istraživanje utjecaja vrste i usitnjenosti žitarica, kao energetske komponente obroka baziranog na sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumamciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka je postavljeno kao nepoptpuni change over plan s 8 hranidbenih tretmana i 4 perioda istraživanja. Za potrebe ovog završnog rada izdvojena su 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo SL, (ii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna kukuruza/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLK), (iii) hranidba SL uz dodatak 30 g zrna zobi/kg M0, 75 kastriranih ovnova (SLZ). Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza i zobi SL na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Utvrđeno je da dodatak energetske komponente, u obliku zrna kukuruza ili zrna zobi, obroku baziranom na SL ne utječe (P>0, 05) na ad libitum konzumaciju ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova u usporedbi s SL. Dodatak zrna kukuruza obroku baziranom na SL povećava in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 001) u usporedbi s hranidbenim tretmanom samo SL, a dodatak zrna zobi ne utječe na in vivo probavljivost ST obroka (P<0, 5) u usporedbi s SL.
kukuruz, zob, sjenaža lucerne, suha tvar, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost
nije evidentirano
engleski
The effect of corn or oat supplementation to alfalfa haylage on dry matter intake and digestibility in wether sheep
nije evidentirano
corn, oat, alfalfa haylage, dry matter, ad libitum intake, in vivo digestibility
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
13.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb