Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953758

Pogled gologa Drugoga: Zašto se (ne) srami Derridina mačka?


Paić, Žarko
Pogled gologa Drugoga: Zašto se (ne) srami Derridina mačka? // Nova Istra : časopis za književnost, kulturološke i društvene teme, 22 (2017), 55; 166-195 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 953758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pogled gologa Drugoga: Zašto se (ne) srami Derridina mačka?
(The View of the naked Other? Why doesn't shame a Derrida's cat?)

Autori
Paić, Žarko

Izvornik
Nova Istra : časopis za književnost, kulturološke i društvene teme (1331-0321) 22 (2017), 55; 166-195

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mačka, sram, Derrida, golo tijelo, antropocentrizam, metafizika, tehnosfera
(cat, shame, Derrida, naked body, anthropocentrism, metaphysics, technosphere)

Sažetak
Autor se u članku bavi analizom mišljenja kasnoga Derride s obzirom na pitanje o životinji. Subverzija poretka značenja odnosa životinje i čovjeka otpočinje u 20. stoljeću s Lacanovim pokušajem da novovjekovni subjekt i aksiom animal rationale dovede do zida metafizike. Ekstenzivnom analizom Derridine kritike Heideggera i osobito antropocentrizma u humanističkim znanostima s kojima se životinja razmatrala kao objekt i stvar, a ne nesvodljivo biće etičko-ontologijskoga susreta, autor dolazi do zaključka da se time uspostavlja posve novo razumijevanje odnosa života polazeći od horizontalnosti vrsta bez apsolutne moći čovjeka. Promišljanjem sklopa životinja-čovjek- stroj u doba tehnosfere, pitanje o etičkome horizontu življenja u zajedništvu zahtijeva rastemeljenje čitave metafizike s njezinim pojmovima, kategorijama, religijskim i znanstvenim pristupima Drugome kao čudovišno sublimnome objektu. Mačka koja se ovdje zahvaljujući Derridi pojavljuje vodećom simboličkom figurom dovodi, naposljetku, svojom kontingentnom „prirodom“ u pitanje misterij povijesnoga svijeta i kulture jer sram u susretu gologa tijela i pogleda na njega, kao u znamenitome primjeru Derridine mačke koja ga gleda dok se gol kupa u kadi, gubi ono ljudsko odveć ljudsko i na taj način postaje uvjet mogućnosti drukčijeg odnosa između srodnih bića. Ako je demokracija poredak koji počiva na ideji pravednosti kao uvjetu mogućnosti slobode pojedinca, onda je odgovornost za Drugoga etičko-politički čin iskonske ljubavi kao povjerenja u brizi za nadolazeću zajednicu. Životinje poput mačke u njezinoj neponovljivoj jednokratnosti pripadaju tom zajedničkome svijetu. Filozofijsko pitanje o „biti“ etičkoga odnosa zahtijeva preokret odnosa uopće, a ne više tek subjekta u mreži značenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filozofija, Interdisciplinarne humanističke znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Žarko Paić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Paić, Žarko
Pogled gologa Drugoga: Zašto se (ne) srami Derridina mačka? // Nova Istra : časopis za književnost, kulturološke i društvene teme, 22 (2017), 55; 166-195 (recenziran, članak, znanstveni)
Paić, Ž. (2017) Pogled gologa Drugoga: Zašto se (ne) srami Derridina mačka?. Nova Istra : časopis za književnost, kulturološke i društvene teme, 22 (55), 166-195.
@article{article, author = {Pai\'{c}, \v{Z}.}, year = {2017}, pages = {166-195}, keywords = {cat, shame, Derrida, naked body, anthropocentrism, metaphysics, technosphere}, journal = {Nova Istra : \v{c}asopis za knji\v{z}evnost, kulturolo\v{s}ke i dru\v{s}tvene teme}, volume = {22}, number = {55}, issn = {1331-0321}, title = {The View of the naked Other? Why doesn't shame a Derrida's cat?}, keyword = {cat, shame, Derrida, naked body, anthropocentrism, metaphysics, technosphere} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Ceeol

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font