Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953686

Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha


Crnko-Kovač, Kristina
Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha
(Determination of the glycemic index of gluten-free bread)

Autori
Crnko-Kovač, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
30

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
Bezglutenski kruh, glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje, in vivo metodologija
(Gluten-free bread, glycemic index, glycemic load, in vivo methodology)

Sažetak
Glikemijski indeks je mjera kojom se klasificira hrana u odnosu na razinu postprandijalne glukoze u krvi, u usporedbi s referentnom hranom. Bezglutenski kruh je namijenjen oboljelima od celijakije. Kao posljedica upotrebe velike količine škroba u recepturama za proizvodnju bezglutenskog kruha, njegov glikemijski indeks često je visok te ima visoko glikemijsko opterećenje. Visoki glikemijski indeks hrane predstavlja problem ljudima koji boluju od šećerne bolesti, a koja se često javlja kod oboljelih od celijakije. Cilj ovog rada bio je in vivo odrediti glikemijski indeks bezglutenskog kruha pripremljenog od heljdinog, prosenog i bučinog brašna. Prema izmjerenim podatcima porasta glukoze u krvi nakon konzumacije bezglutenskog kruha te otopine glukoze u vodi, izračunata je vrijednost glikemijskog indeksa kruha uz upotrebu intermedijarne površine ispod krivulje. Dobiveni glikemijski indeks bezglutenskog kruha iznosio je 68 što znači da je srednjeg glikemijskog indeksa, dok je glikemijsko opterećenje iznosilo 16, 9 što znači da je i srednjeg glikemijskog opterećenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb