Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha (CROSBI ID 421325)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Crnko-Kovač, Kristina
Novotni, Dubravka
hrvatski
Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha
Glikemijski indeks je mjera kojom se klasificira hrana u odnosu na razinu postprandijalne glukoze u krvi, u usporedbi s referentnom hranom. Bezglutenski kruh je namijenjen oboljelima od celijakije. Kao posljedica upotrebe velike količine škroba u recepturama za proizvodnju bezglutenskog kruha, njegov glikemijski indeks često je visok te ima visoko glikemijsko opterećenje. Visoki glikemijski indeks hrane predstavlja problem ljudima koji boluju od šećerne bolesti, a koja se često javlja kod oboljelih od celijakije. Cilj ovog rada bio je in vivo odrediti glikemijski indeks bezglutenskog kruha pripremljenog od heljdinog, prosenog i bučinog brašna. Prema izmjerenim podatcima porasta glukoze u krvi nakon konzumacije bezglutenskog kruha te otopine glukoze u vodi, izračunata je vrijednost glikemijskog indeksa kruha uz upotrebu intermedijarne površine ispod krivulje. Dobiveni glikemijski indeks bezglutenskog kruha iznosio je 68 što znači da je srednjeg glikemijskog indeksa, dok je glikemijsko opterećenje iznosilo 16, 9 što znači da je i srednjeg glikemijskog opterećenja.
bezglutenski kruh, glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje, in vivo metodologija
nije evidentirano
engleski
Determination of the glycemic index of gluten-free bread
nije evidentirano
gluten-free bread, glycemic index, glycemic load, in vivo methodology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb