Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha (CROSBI ID 421325)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Crnko-Kovač, Kristina Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha / Novotni, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Crnko-Kovač, Kristina

Novotni, Dubravka

hrvatski

Određivanje glikemijskog indeksa bezglutenskog kruha

Glikemijski indeks je mjera kojom se klasificira hrana u odnosu na razinu postprandijalne glukoze u krvi, u usporedbi s referentnom hranom. Bezglutenski kruh je namijenjen oboljelima od celijakije. Kao posljedica upotrebe velike količine škroba u recepturama za proizvodnju bezglutenskog kruha, njegov glikemijski indeks često je visok te ima visoko glikemijsko opterećenje. Visoki glikemijski indeks hrane predstavlja problem ljudima koji boluju od šećerne bolesti, a koja se često javlja kod oboljelih od celijakije. Cilj ovog rada bio je in vivo odrediti glikemijski indeks bezglutenskog kruha pripremljenog od heljdinog, prosenog i bučinog brašna. Prema izmjerenim podatcima porasta glukoze u krvi nakon konzumacije bezglutenskog kruha te otopine glukoze u vodi, izračunata je vrijednost glikemijskog indeksa kruha uz upotrebu intermedijarne površine ispod krivulje. Dobiveni glikemijski indeks bezglutenskog kruha iznosio je 68 što znači da je srednjeg glikemijskog indeksa, dok je glikemijsko opterećenje iznosilo 16, 9 što znači da je i srednjeg glikemijskog opterećenja.

bezglutenski kruh, glikemijski indeks, glikemijsko opterećenje, in vivo metodologija

nije evidentirano

engleski

Determination of the glycemic index of gluten-free bread

nije evidentirano

gluten-free bread, glycemic index, glycemic load, in vivo methodology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam