Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953664

Vode i animalna proizvodnja hrane


Salajpal, Krešimir; Vnučec, Ivan; Konjačić, Miljenko
Vode i animalna proizvodnja hrane // Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa "Vodni resursi R. Hrvatske u proizvodnji hrane" / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2018. str. 72-79 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Vode i animalna proizvodnja hrane
(Waters and animal food production)

Autori
Salajpal, Krešimir ; Vnučec, Ivan ; Konjačić, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa "Vodni resursi R. Hrvatske u proizvodnji hrane" / Ondrašek, Gabrijel - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2018, 72-79

ISBN
978-953-7878-50-4

Skup
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane

Mjesto i datum
Zagreb, 10.07.2017

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Vodni resursi ; hrana ; stočarstvo ; biljna proizvodnja ; akvakultura
(Water resources ; food ; livestock production ; plant production ; aquaculture)

Sažetak
Stočarska proizvodnja je vrlo zahtjevna u pogledu potreba za vodom. Približno jedna trećina ukupne količine vode koja se koristi u poljoprivredi odnosi se na stočarsku proizvodnju. Navedeno uključuje vodu koja se koristi izravno u procesu proizvodnje: voda za piće i tehnološka voda (čišćenje, pranje i sanitacija, hlađenje) i voda koja se koristi u proizvodnji hrane za životinje (rast biljaka i pripremu hrane). S obzirom na navedeno potrebne količine vode ovise o vrsti životinja (animalnog proizvoda) ali i tehnologiji držanja i hranidbe. Procjenjuje se da je najveća količine vode potrebna za proizvodnju goveđeg mesa (15.400m3/t), zatim mesa ovaca (10.400 m3/t), svinja (6.000 m3/t) i peradi (4.300 m3/t) dok su manje količine vode potrebne za proizvodnju jaja (3.300 m3/t) i mlijeka (1.000 m3/t). S obzirom na način držanja i hranidbe, proizvodnja mesa i jaja u pašnom sustavu proizvodnje uslijed lošije konverzije hrane zahtjeva veće količine vode po jedinici proizvoda u odnosu na intenzivno držanje i hranidbu koncentriranim krmivima u farmskim uvjetima. S druge pak strane, s intenzifikacijom proizvodnje rastu potrebne količine vode za odvijanje tehnoloških procesa na farmama uključujući manipulaciju i zbrinjavanje stajskog gnoja. Nadalje, zbog pritiska velikih količina stajskog gnoja i otpadnih voda na okolne poljoprivredne površine kao i osiguravanja potrebnih količina koncentriranih krmiva (žitarice, uljarice) za životinje, raste opasnost od onečišćenja površinskih i podzemnih voda. Uvažavajući postojeći trend povećanja proizvodnje gotovo svih animalnih proizvoda, a posebice mesa za koje se predviđa udvostručenje proizvodnje do 2050 godine, može se očekivati daljnji pritisak na rezerve slatke vode u svijetu zbog povećanih potreba stočarske proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb