Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vode i animalna proizvodnja hrane (CROSBI ID 665433)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Salajpal, Krešimir ; Vnučec, Ivan ; Konjačić, Miljenko Vode i animalna proizvodnja hrane // Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa "Vodni resursi R. Hrvatske u proizvodnji hrane" / Ondrašek, Gabrijel (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 72-79

Podaci o odgovornosti

Salajpal, Krešimir ; Vnučec, Ivan ; Konjačić, Miljenko

hrvatski

Vode i animalna proizvodnja hrane

Stočarska proizvodnja je vrlo zahtjevna u pogledu potreba za vodom. Približno jedna trećina ukupne količine vode koja se koristi u poljoprivredi odnosi se na stočarsku proizvodnju. Navedeno uključuje vodu koja se koristi izravno u procesu proizvodnje: voda za piće i tehnološka voda (čišćenje, pranje i sanitacija, hlađenje) i voda koja se koristi u proizvodnji hrane za životinje (rast biljaka i pripremu hrane). S obzirom na navedeno potrebne količine vode ovise o vrsti životinja (animalnog proizvoda) ali i tehnologiji držanja i hranidbe. Procjenjuje se da je najveća količine vode potrebna za proizvodnju goveđeg mesa (15.400m3/t), zatim mesa ovaca (10.400 m3/t), svinja (6.000 m3/t) i peradi (4.300 m3/t) dok su manje količine vode potrebne za proizvodnju jaja (3.300 m3/t) i mlijeka (1.000 m3/t). S obzirom na način držanja i hranidbe, proizvodnja mesa i jaja u pašnom sustavu proizvodnje uslijed lošije konverzije hrane zahtjeva veće količine vode po jedinici proizvoda u odnosu na intenzivno držanje i hranidbu koncentriranim krmivima u farmskim uvjetima. S druge pak strane, s intenzifikacijom proizvodnje rastu potrebne količine vode za odvijanje tehnoloških procesa na farmama uključujući manipulaciju i zbrinjavanje stajskog gnoja. Nadalje, zbog pritiska velikih količina stajskog gnoja i otpadnih voda na okolne poljoprivredne površine kao i osiguravanja potrebnih količina koncentriranih krmiva (žitarice, uljarice) za životinje, raste opasnost od onečišćenja površinskih i podzemnih voda. Uvažavajući postojeći trend povećanja proizvodnje gotovo svih animalnih proizvoda, a posebice mesa za koje se predviđa udvostručenje proizvodnje do 2050 godine, može se očekivati daljnji pritisak na rezerve slatke vode u svijetu zbog povećanih potreba stočarske proizvodnje.

vodni resursi ; hrana ; stočarstvo ; biljna proizvodnja ; akvakultura

nije evidentirano

engleski

Waters and animal food production

nije evidentirano

water resources ; food ; livestock production ; plant production ; aquaculture

nije evidentirano

Podaci o prilogu

72-79.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova (pozvana izlaganja) sa nacionalnog znanstvenog skupa "Vodni resursi R. Hrvatske u proizvodnji hrane"

Ondrašek, Gabrijel

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-50-4

Podaci o skupu

Nepoznat skup

pozvano predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice