Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953608

Ugovor o vezu de lege ferenda


Skorupan Wolff, Vesna; Padovan, Adriana Vincenca
Ugovor o vezu de lege ferenda // Pravni okvir za luke nautičkog turizma, nakladnički niz: Modernizacija prava, Knjiga 42. / Barbić, Jakša (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2018. str. 41-93 (pozvano predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ugovor o vezu de lege ferenda
(Berth Contract De Lege Ferenda)

Autori
Skorupan Wolff, Vesna ; Padovan, Adriana Vincenca

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Pravni okvir za luke nautičkog turizma, nakladnički niz: Modernizacija prava, Knjiga 42. / Barbić, Jakša - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2018, 41-93

ISBN
978-953-347-216-4

Skup
Okrugli stol: Pravni okvir za luke nautičkog turizma

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 08.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Luka nautičkog turizma, marina, ugovor o vezu, jahta, brodica, nautički vez
(Marina, berth contract, yacht, boat)

Sažetak
Predmet rada je analiza ugovora o vezu de lege ferenda. Analiziraju se i komentiraju odredbe nacrta zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kojima se predviđa normiranje ugovora o vezu kao novog imenovanog ugovora hrvatskog prava. Proučava se definicija ugovora, objektivno i subjektivno bitni sastojci ugovora te određuje tko su ugovorne strane. Radi boljeg razumijevanja složenih odnosa koji sklapanjem i izvršavanjem ugovora o vezu nastaju između ugovornih stranaka, iscrpno se obrađuju prava i obveze ugovornih stana, a upozorava se na sva važna pitanja koja izravno utječu na njihov opseg i sadržaj. Prikazuju se i tumače odredbe nacrta zakona koje govore o ugovornoj odgovornosti stranaka iz ugovora o vezu. Govori se i o trajanju ugovora o vezu te mogućnosti prešutne obnove ugovora o vezu kao i o posebno važnom zakonskom rješenju de lege ferenda kojim se predviđa uvođenje ex lege prava zadržanja u korist pružatelja usluge veza. Rad obrađuje i druga relevantna pitanja u vezi ugovora o vezu o kojima se u teoriji i praksi intenzivno raspravlja. Autori podržavaju zakonsko uređenje ugovora o vezu i smatraju da će ono znatno pridonijeti pravnoj sigurnosti i unaprijediti poslovnu praksu hrvatskih luka nautičkog turizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2013-11-3061 - Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine - unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti