Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polyphenolic profile of the grapes of ‘Plavac Mali’ (Vitis vinifera L.) during ripening (CROSBI ID 665410)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Maletić, Edi Polyphenolic profile of the grapes of ‘Plavac Mali’ (Vitis vinifera L.) during ripening // Zbornik sažetaka / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 257-258

Podaci o odgovornosti

Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Maletić, Edi

engleski

Polyphenolic profile of the grapes of ‘Plavac Mali’ (Vitis vinifera L.) during ripening

Karakterom crnih vina sorte Plavac mali dominiraju polifenoli, fitokemijski sastojci koji definiraju boju, okus i senzaciju vina. Pravilan izbor datuma berbe, u zadanim agroekološkim okvirima, pomaže nam optimizirati tehnologiju vinifikacije te osigurati željeni stila vina. Kožica je ishodište antocijana i flavonola te se uz sjemenke smatra najvažnijim izvorom monomera i dimera (B1, B2, B3 i B4) flavan-3-ola. Cilj ovoga rada je bio identificirati i kvantificirati različite grupe polifenolnih sastojaka kožice Plavca malog tijekom zrenja u uvjetima Mediteranske klimatske regije Republike Hrvatske. Fenolni sastojci proizašli iz flavonoidnog puta biosinteze određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz detektor s nizom fotodioda (HPLCDAD). Razlike u sastavu i koncentraciji fenolnih sastojaka između četiri roka berbe testirane su analizom varijance (ANOVA) uz Bonferronijevu korekciju pogreške. Rezultati su pokazali da flavonoidnim profilom kožice Plavca malog dominiraju antocijani proizašli iz delfinidin ‘starter’ grupe bez obzira na rok berbe. Tijekom zrenja determiniran je pozitivan trend u akumulaciji glukozida antocijana i flavonola, kao i epikatehina i galokatehina te dimera B2 ((-)epikatehin-4β-8-(-)epikatehin) u kožici. Najzastupljenija prodelfinidin jedinica flavan-3-ola, epigalokatehin ima negativan trend ponašanja tijekom zrenja. Zadnji rokovi berbe ističu se značajno visokim koncentracijama (-) epikatehina naspram koncentracija izomera (+) katehina.

harvest date, flavonoids of the skin, anthocyanins, flavonols, proanthocyanidins

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

257-258.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)