Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 953431

Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša


Čanak, Iva; Markov, Ksenija, Gavrilović, Ana; Bosanac , Petra; Jug- Dujaković, Jurica; Jakopović, Željko; Kostelac, Deni; Pleadin, Jelka; Frece, Jadranka
Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša // Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition, 13 (2018), 1-2; 44-51 (recenziran, članak, stručni)


Naslov
Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša
(Microbiological and chemical parameters of fish and shellfish)

Autori
Čanak, Iva ; Markov, Ksenija, Gavrilović, Ana ; Bosanac , Petra ; Jug- Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka

Izvornik
Croatian journal of food technology, biotechnology and nutrition (1847-3423) 13 (2018), 1-2; 44-51

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Akvakultura, mikrobna populacija, školjke, lubin
(Aquaculture, microbial population, shellfish, sea bass)

Sažetak
Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na to da ribe i školjkaši posjeduju različitu populaciju bakterija na koži, škrgama te u probavnom traktu. Pored toga, unutarnji organi (bubrezi, jetra i slezena) zdrave ribe mogu također sadržavati bakterije. Stoga je cilj ovog istraživanja bio izolirati i identificirati mikrobnu populaciju lubina (Dicentrarchus labrax), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis) Jadranskog mora tijekom zimskog perioda. Od ukupno 15 uzoraka 5 je uzoraka bilo kontaminirano bakterijama iz roda Vibrio, iz 4 uzorka je izolirana E. coli, 5 uzoraka su bila pozitivna na sulfitoreducirajuće klostridije dok je Pseudomonas aeruginosa dokazan samo u uzorcima dagnji i kamenica. U svim uzorcima lubina su dokazane enterobakterije. U niti jednom uzorku nije dokazana prisutnost bakterija iz roda Salmonella kao ni Listeria monocytogenes. Bakterije mliječne kiseline su izolirane iz samo jednog uzorka i to rod Lactobacillus. Fizikalno-kemijska analiza mesa ribe pokazala je da meso ima zadovoljavajući pH, histamin nije detektiran, odnosno koncentracija je bila ispod granice detekcije dok je koncentracija trimetilamina iznosila niskih 0, 801 mgN/100 g mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski