Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije (CROSBI ID 335552)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zlački, Martina Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije / Štrucelj, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Zlački, Martina

Štrucelj, Dubravka

hrvatski

Utjecaj uvjeta prerade na svojstva maslinovog ulja iz različitih sorti s područja Dalmacije

U ovom radu provedena je analiza plodova i komina masline, te analiza uzoraka ulja dobivenih iz sorti maslina Oblica, Buharica, Leccino i jednog uzorka miješanih sorti sa područja Dalmacije. Praćene su hidrolitičke i oksidacijske promjene maslinovog ulja, određen je klorofil i indeks boje, provedena je spektrofotometrijska analiza u UV-području i određen je udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine. Ispitivana ulja su dobivena industrijskim postupcima prešanja i centrifugalne ekstrakcije, te laboratorijskim postupkom prešana plodova masline i ekstrakcijom komine. Na osnovi kemijsko-fizikalnih analiza pokazalo se da su sva industrijska maslinova ulja djevičanska ekstra kvalitete osim jednog uzorka prešanog ulja sorti oblica. Smrzavanje plodova masline kroz duži period nije utjecalo na hidrolitičke i oksidacijske procese, udjel o-difenola i gorčinu, ali je utjecalo na razgradnju klorofila, smanjenje boje i udjela ukupnih fenola. Intenzitet gorčine ispitivanih ulja u većini slučajeva je u skladu sa udjelom fenolnih spojeva.

sorte maslina; maslinovo ulje; klorofil; fenolni spojevi; gorčina

nije evidentirano

engleski

The influence of processing conditions on olive oil characteristics of different varieties from Dalmatia region

nije evidentirano

olive varieties; olive oil; chlorophylls; phenols; bitterness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

07.12.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano