Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fototransformacije spojeva prisutnih u eteričnim uljima (CROSBI ID 421270)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Škunca, Ana Fototransformacije spojeva prisutnih u eteričnim uljima / Škorić, Irena (mentor); Ratković, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2018

Podaci o odgovornosti

Škunca, Ana

Škorić, Irena

Ratković, Ana

hrvatski

Fototransformacije spojeva prisutnih u eteričnim uljima

Dobra topljivost eteričnih ulja u drugim biljnim uljima i laka apsorpcija kroz kožu omogućuje im primjenu u medicinskoj masaži i aromaterapiji. Komponente eteričnih ulja male su molekulske mase s 10-15 ugljikovih atoma u molekuli. Najvećim dijelom se sastoje od terpena (monoterpeni i seskviterpeni) i fenilpropanskih derivata. Glavnu grupu terpena u eteričnom ulju jele, bora i kleke čine monoterpeni, kod eteričnog ulja lovora to su oksigenirani monoterpeni, dok se eterično ulje smilja najvećim dijelom sastoji od monoterpenskih i seskviterpenskih ugljikovodika. Eterična ulja bora, jele, kleke, lovora i smilja osvjetljavana su na 420 nm i 366 nm 48 sati u fotokemijskom reaktoru. Osvjetljavanjem se ispitala fotostabilnost komponenata eteričnih ulja uz prisutnost zraka, a sve se pratilo i analiziralo vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). Analiza je pokazala da se nakon osvjetljavanja događaju promjene u sastavu eteričnih ulja, degradacija komponenata i nastajanje novih. Osvjetljavana ulja su se usporedila sa standardom, odnosno uzorkom ulja koji nije osvjetljavan kako bi se mogle uočiti razlike u sastavu. Najveće promjene u sastavu uočene su kod eteričnog ulja smilja iz čega proizlazi da je u usporedbi s ostalim uljima, smilje najmanje fotostabilno. To znači da se na eterično ulje smilja najviše treba paziti prilikom upotrebe i skladištenja, odnosno treba ga se čuvati u tamnim bocama s prikladnim čepom, te u tamnim i hladnijim prostorijama kao što su podrumi. Od komponenata koje se mijenjaju u sastavu, najzanimljiviji je γ-kurkumen koji je uz neril- acetat jedan od najdragocjenijih komponenata eteričnog ulja smilja. Iz kromatograma frakcije obogaćene γ-kurkumenom nakon osvjetljavanja u trajanju od 48 sati vidi se smanjenje γ- kurkumena, odnosno povećanje drugih komponenata koje su njegovi mogući fotoprodukti. Do sada je jako malo provedenih istraživanja na ovu temu opisanih u literaturi i općenito ima malo informacija o fotostabilnosti eteričnih ulja i sličnih spojeva.

aromaterapija, eterično ulje, fenilpropanski derivati, fotostabilnost, γ-kurkumen, monoterpeni, plinska kromatografija-masena spektrometrija, seskviterpeni, terpeni.

nije evidentirano

engleski

Phototransformations of compounds found in essential oils

nije evidentirano

aromatherapy, γ-curcumen, essential oil, gas chromatographic-mass spectrometry, monoterpenes, phenylpropane derivatives, photostability, sesquiterpenes, terpenes.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

11.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija