Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane (CROSBI ID 665371)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hadelan, Lari ; Zrakić, Magdalena ; Fadljević, Vladimir ; Grgić, Ivo
hrvatski
Voda kao ekonomska varijabla u proizvodnji hrane
U suvremeno doba voda postaje najvažniji strateški resurs, posebice u kontekstu predviđenog povećanja svjetskog stanovništva i potrebnog povećanja proizvodnje hrane za 70% do 2050. godine. Zbog ograničenih mogućnosti povećanja poljoprivrednih površina, navodnjavanje je jedan od najefikasnijih načina povećanja prinosa poljoprivrednih kultura i ukupne proizvodnje hrane. Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijim vodnim resursima uz istovremeno s jednim od najmanjih udjela navodnjavanih površina. Racionalno povećanje navodnjavanih površina uz prethodno pozitivno ocijenjene ekonomske i financijske učinke navodnjavanja na nekoj lokaciji način su povećanja proizvodnje biljnih kultura i hrane u cjelini, ali i jačanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, poboljšanja financijskih prilika poljoprivrednika i osiguravanja razvoja ruralnog prostora.
hrana, resurs, voda, navodnjavanje, ekonomika
Rad je djelomično nastao na temelju diplomskog rada Vladimira Fadljevića: „Stanje proizvodnje hrane u svijetu i mogućnosti zadovoljavanja prehrambenih potreba stanovništva“, obranjenog dana 14. srpnja 2017. godine na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomski fakultet. Voditelj: Lari Hadelan
engleski
Water as an economic variable in food production
nije evidentirano
food, resource, water, irrigation, economics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
92-98.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ondrašek, Gabrijel
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-84-9
Podaci o skupu
Nepoznat skup
pozvano predavanje
29.02.1904-29.02.2096