Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira (CROSBI ID 254355)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Čižmak, Anamarija ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Nevijo Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 26 (2018), 5-6; 34-39

Podaci o odgovornosti

Čižmak, Anamarija ; Grbavac, Jozo ; Zdolec, Nevijo

hrvatski

Utjecaj dimljenja i dodatka ljute paprike na mikrofloru kuhanoga sira

U radu je istražen utjecaj dodavanja ljute paprike i dimljenja na mirofloru kuhanog sira iz Podravine. Po tri nedimljena sira, dimljena, sira s ljutom paprikom i dimljena sira s ljutom paprikom pretražena su na broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline (laktobacila i laktokoka), enterokoka, stafilokoka, enterobakterija, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica i Listeria monocytogenes. Dodatkom ljute paprike i/ili primjenom dima ukupni broj bakterija je povećan za 0.5-0.9 log10 CFU/g, a sličan trend je bio vidljiv i u broju bakterija mliječne kiseline i enterobakterija. Populacija entrokoka je u dimljenim sirevima s dodanom ljutom paprikom neznatno smanjena. Broj L. monocytogenes, Y. enterocolitica i E. coli bio je ispod praga detekcije (< 2 log10 CFU/g). U odnosu na pretražene parametre, sve vrste kuhanog sira u ovom istraživanju mikrobiološki su ispravne. Potrebne su daljnje analize izolata bakterija mliječne kiseline iz kuhanih sireva radi uvida u njihovu ulogu u održivosti ili kvarenju ove vrste sira.

kuhani sir, mikroorganizmi, dim, ljuta paprika

nije evidentirano

engleski

The effect of smoking process and hot pepper addition on microflora of cooked cheese

nije evidentirano

cooked cheese, microorganisms, smoke, hot pepper

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26 (5-6)

2018.

34-39

objavljeno

1330-2124

Povezanost rada

Veterinarska medicina