Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12 (CROSBI ID 421243)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidulin, Tina
Kos, Blaženka
hrvatski
Strukturna karakterizacija egzopolisaharida proizvedenih pomoću Lactobacillus fermentum D12
Egzopolisaharide (EPOL-e), biopolimere široko rasprostranjene u prirodi, bakterije izlučuju u ekstracelularni matriks. Klasificiraju se u dvije glavne skupine: homoegzopolisaharidi (homo-EPOL-i), sastavljeni od jedne vrste monosaharida i heteroegzopolisaharidi (hetero-EPOL-i), sastavljeni od različitih vrsta monosaharida. Cilj ovog rada bio je sinteza EPOL-a pomoću bakterije mliječne kiseline Lactobacillus fermentum D12, ispitivanje utjecaja sastava podloge na sintezu EPOL-a te njihova strukturna analiza. Smjesa izoliranih egzopolisaharida uspješno je razdvojena u tri frakcije kromatografijom visoke djelotvornosti isključenjem na osnovi veličine čestica, a instrumentalne analize sastava i analize glikozidnih veza provedene su na samoj smjesi kao i na svim dobivenim frakcijama. Rezultati analiza pokazali su kako uzorak Lactobac 1 uglavnom sadrži α-glukan koji se sastoji od 1, 4- vezane α-D-glukoze, gdje je 20% šećera acetilirano na C-3 položaju. Analiza sastava uzoraka Lactobac 2 i Lactobac 3 pokazala je da se polisaharidi prisutni u uzorcima sastoje od manoze, glukoze i galaktoze u različitim omjerima, dok je analiza glikozidnih veza ukazala na prisutnost nekoliko točaka grananja u strukturi polisaharida.
Lactobacillus fermentum, egzopolisaharidi
nije evidentirano
engleski
Structural characterization of exopolysaccharides produced by Lactobacillus fermentum D12
nije evidentirano
Lactobacillus fermentum, exopolysaccharides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
19.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb