Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 421241)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Herout, Brigita
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Proteolitička aktivnost probiotičkih starter kultura bakterija mliječne kiseline
Tema ovog rada bila je ispitati proteolitičku aktivnost autohtonih Lactococcus lactis sojeva s ciljem odabira starter kultura za proizvodnju svježeg dimljenog sira. Bakterije mliječne kiseline (BMK) su vrlo važne starter kulture u biotehnološkoj proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Proteolitički sustav ima važnu ulogu u toj proizvodnji jer omogućava rast bakterija mliječne kiseline u mlijeku, odnosno razgradnju kazeina do aminokiselina potrebnih za rast BMK, što pak osigurava uspješnu fermentaciju. Zbog toga je metodom rupama u agaru ispitana proteolitička aktivnost 12 odabranih Lactococcus lactis sojeva, a oni sojevi koji su pokazali najveću proteolitičku aktivnost su izabrani za daljnje ispitivanje Ansonovom metodom. Mjerenjem proteolitičke aktivnosti Ansonovom metodom utvrđeno je da soj L. lactis ZG 7-10 pokazuje znatno bolju aktivnost u odnosu na ostale sojeve te je ispitana njegova sposobnost razgradnje kazeina Tricine SDS-PAGE metodom.
Lactococcus lactis sojevi, probiotici, proteolitička aktivnost, starter kulture
nije evidentirano
engleski
Proteolytic activity of probiotic starter cultures of lactic acid bacteria
nije evidentirano
Lactococcus lactis strains, probiotics, proteolytic activity, starter cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb