Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952900

Kibernetički napad kao alat za izazivanje katastrofe


Protrka, Nikola; Markić, Ante
Kibernetički napad kao alat za izazivanje katastrofe // Zbornik radova III. međunarodnog znanstvenog skupa "Katastrofe – prevencija i saniranje posljedica" / Kulić, Mirko (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet - Brčko distrikt, 2015. str. 267-276 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Kibernetički napad kao alat za izazivanje katastrofe
(Cyberattack as a tool for causing the disaster)

Autori
Protrka, Nikola ; Markić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova III. međunarodnog znanstvenog skupa "Katastrofe – prevencija i saniranje posljedica" / Kulić, Mirko - Brčko : Evropski univerzitet - Brčko distrikt, 2015, 267-276

ISBN
978-99955-99-00-3

Skup
III. međunarodni znanstveni skup "Katastrofe – prevencija i saniranje posljedica"

Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 27-28.3.2015.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kibernetički napad, računalni sustav, katastrofa
(Cyberattack, computer system, disaster)

Sažetak
Računalni sustavi upravljaju sve većim dijelom potreba modernog čovjeka. Neki od sustava rade sav posao automatski, praktički bez potrebe za ljudskom intervencijom, dok su neki poluautomatski i potreban je ljudski faktor za izvršenje zadaća. U oba slučaja postoji obveza nadzora kako ne bi došlo do zatajenja u radu. Također, nadzor je bitan i zbog neželjenih događaja kao što su kibernetički napadi. Promjenom samo jednog parametra u računalnom sustavu može doći do posljedica katastrofičnih razmjera, kao što su na primjer računalni sustavi nuklearnih postrojenja, računalni sustavi pročistača voda, računalni sustav kontrole leta itd. Čak je i NATO savez usvojio novu odredbu kojom članak 5 iz Povelje proširuje i na kibernetički prostor. U radu su opisani pojedini slučajevi iz prakse, a koji se odnose na kibernetičke napade usmjerene ka računalnim sustavima koji za nepravilan rad mogu izazvati katastrofu. Prikazani su načini izvršenja tih napada (modus operandi) i opis skupina koje su bile umiješane u navedene napade. Ovaj rad treba shvatiti kao preporuku za bolje osiguranje zaštite računalnih sustava i strategijski pregled vlastitog računalnog sustava kako bi se smanjila mogućnost takvih napada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nikola Protrka, (370014)