Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952889

Korupcija i otvoreni izvori


Protrka, Nikola; Butorac, Ksenija
Korupcija i otvoreni izvori // Zbornik radova 2. međunarodnog znanstvenog skupa "Pravo i izazovi XXI vijeka" / Kulić, Mirko (ur.).
Brčko: Evropski univerzitet - Brčko distrikt, 2014. str. 80-91 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Korupcija i otvoreni izvori
(Corruption and open sources)

Autori
Protrka, Nikola ; Butorac, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova 2. međunarodnog znanstvenog skupa "Pravo i izazovi XXI vijeka" / Kulić, Mirko - Brčko : Evropski univerzitet - Brčko distrikt, 2014, 80-91

ISBN
978-99955-806-1-2

Skup
Međunarodni znanstveni skup "Pravo i izazovi XXI vijeka"

Mjesto i datum
Brčko, Bosna i Hercegovina, 28.3.2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Korupcija, kriminal, internet, istraživanje, otvoreni izvori
(Corruption, Crime, Internet, Research, Open source)

Sažetak
U radu se obrazlažu novi dosezi i mogućnosti korištenja primarno interneta kao otvorenog izvora za prikupljanje informacija o mogućem počinjenom kaznenom djelu korupcije. U posljednje vrijeme svjedočimo rasprostranjenosti društvenih mreža i svakodnevnoj dostupnosti komunikacije zbog sveopćeg informatičkog napretka. To se posebno očituje prilikom korištenja tzv. pametnih telefona koji u sebi sadrže digitalni aparat, GPS za geografsko lociranje, spajanje s internetom itd. Korisnici često nisu svjesni koliko je podataka o njima samima sadržano na "mreži svih mreža" - internetu, a ove podatke istražitelji mogu pomoću analitičke obrade složiti u kvalitetan mozaik sastavljen od mnoštva, na prvi pogled, nepovezanih podataka. Države kao što je Hrvatska, ali i druge države u regiji, nažalost, nisu imune na korupciju i ona je sastavni dio svakodnevnih vijesti. U radu će stoga biti prikazani modaliteti rada istraživačkih tijela u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti, Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb