Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952828

Suvremeni načini prijavljivanja iskorištavanja ili zlostavljanja djece putem interneta


Protrka, Nikola; Gruber, Kristijan; Salopek, Danko
Suvremeni načini prijavljivanja iskorištavanja ili zlostavljanja djece putem interneta // Zbornik radova IV. međunarodne znanstveno- stručne konferencije "Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu" / Butorac, Ksenija (ur.).
Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2015. str. 646-661 (predavanje, međunarodna recenzija, stručni)


Naslov
Suvremeni načini prijavljivanja iskorištavanja ili zlostavljanja djece putem interneta
(Modern methods of reporting exploitation or abuse of children via the Internet)

Autori
Protrka, Nikola ; Gruber, Kristijan ; Salopek, Danko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova IV. međunarodne znanstveno- stručne konferencije "Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu" / Butorac, Ksenija - Zagreb : Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska akademija, 2015, 646-661

ISBN
978-953-161-291-6

Skup
IV. međunarodna znanstveno-stručna konferencija "Istraživački dani Visoke policijske škole u Zagrebu"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23-24.4.2015.

Ključne riječi
Internet, aplikacija, red button, zlostavljanje djece, cyberbulling
(Internet, application, red button, child abuse, cyberbullying)

Sažetak
Tehnološki razvoj ima snažan utjecaj na čovjeka i njegov život. Suvremene tehnologije utječu na čovjekovu svakodnevicu na svim razinama života pa tako utječu i na socijalizaciju i komunikaciju stvarajući nove navike i nove društvene standarde. Bez suvremenih tehnologija koje je čovjek sam razvio danas se gotovo i ne može. Djeca i mladi rastu u društvu različitih tehnoloških mogućnosti koja imaju svoje pozitivne, ali i negativne strane. Svakodnevno smo svjedoci sve većeg nasilja nad djecom bilo da se ono događa u školama, parkovima, igralištima ili na internetu. Pitanje koje se postavlja je da li se to može spriječiti ili smanjiti korištenjem sveprisutnog interneta i aplikacija kao što je ''Red button'' koje su razvijene i posebno prilagođene djeci i omogućuju prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Upravo je to tema ovog rada u kojoj ćemo govoriti o internetu kao mjestu bez nadzora, virtualnom prostoru gdje se kaznena djela događaju, a i mjestu koje uz pomoć svojih alata upravo to omogućuje, te kako djeca dolaze do neželjenog sadržaja i kako opasnosti same dolaze do djece.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Informacijske i komunikacijske znanosti, Sigurnosne i obrambene znanosti

Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb