Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952814

Digitalni dokazi u borbi protiv kriminala


Protrka, Nikola; Ribičić, Goran; Magušić, Franjo
Digitalni dokazi u borbi protiv kriminala // Zbornik radova znanstveno-stručne konferencije s međunarodnim sudjelovanjem ''Reforme u sigurnosnom sektoru Republike Makedonije i njihov utjecaj na borbu protiv kriminaliteta'' / Slaveski, Stojan (ur.).
Skoplje, Makedonija: Evropski univerzitet u Skoplju, Fakultet za detektive i kriminalistiku, 2012. 255, 261 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Digitalni dokazi u borbi protiv kriminala
(Digital evidence in the fight against crime)

Autori
Protrka, Nikola ; Ribičić, Goran ; Magušić, Franjo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova znanstveno-stručne konferencije s međunarodnim sudjelovanjem ''Reforme u sigurnosnom sektoru Republike Makedonije i njihov utjecaj na borbu protiv kriminaliteta'' / Slaveski, Stojan - Skoplje, Makedonija : Evropski univerzitet u Skoplju, Fakultet za detektive i kriminalistiku, 2012

ISBN
978-608-4574-50-7

Skup
Znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem ''Reforme u sigurnosnom sektoru Republike Makedonije i njihov utjecaj na borbu protiv kriminaliteta''

Mjesto i datum
Skoplje, Makedonija, 15.9.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Digitalni dokazi, kriminal, cybercrime, forenzika, policija
(Digital Evidence, Crime, Cybercrime, Forensics, Police)

Sažetak
U radu se objašnjava što su to digitalni dokazi, te koja je njihova važnost u borbi protiv kriminala. Navode se neke potencijalne vrste digitalnih dokaza, te gdje se oni mogu sve nalaziti u digitalnom obliku. Kako napreduje računalna tehnologija, tako napreduju i tehnike pohranjivanja računalnih podataka, koji se u današnje vrijeme nalaze svuda oko nas. Prikupljanje takvih podataka, koji se mogu kasnije koristiti kao dokazi u postupku, mora se obaviti profesionalno i stručno. Potpisivanjem Konvencije o kibernetičkom kriminalu, Republika Hrvatska preuzela je obveze za kaznena djela iz područja računalnog kriminala, a samim time i nekoliko novih zakonskih rješenja u području digitalnih dokaza. U policijskoj praksi, sve više policijskih službenika susreće se sa digitalnim dokazima, jer su prisutni u sve više kaznenih djela. Da bi se što bolje prikupili i analizirali takvi dokazi, policijski službenici morali bi posjedovati osnovna znanja o pojmovima i načinu rada samog računala, računalne opreme ili drugog uređaja koji sadrži elektroničke dokaze, te biti upoznati sa pravilnim načinom izuzimanja, osiguranja i čuvanja takvih dokaza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Informacijske i komunikacijske znanosti, Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb,
Sveučilište Libertas