Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 952809

Motivacija djelatnika i sigurnost poslovnog sustava


Marić, Kristijan; Petar, Saša; Protrka, Nikola
Motivacija djelatnika i sigurnost poslovnog sustava // Zbornik radova: VII. Znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment i sigurnost" / Taradi, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo inženjera sigurnosti, 2012. str. 333-341 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Motivacija djelatnika i sigurnost poslovnog sustava
(Employees motivation and business system's security)

Autori
Marić, Kristijan ; Petar, Saša ; Protrka, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova: VII. Znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment i sigurnost" / Taradi, Josip - Zagreb : Hrvatsko društvo inženjera sigurnosti, 2012, 333-341

Skup
VII. Znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment i sigurnost" Tema konferencije: "Upravljanje ljudskim resursima i sigurnost"

Mjesto i datum
Čakovec, Hrvatska, 14-15.6.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Interna komunikacija, motivacija, sigurnost poslovnog sustava, procedure
(Internal Communication, Motivation, Business System Security, Procedures)

Sažetak
Svaki suvremeni poslovni sustav po svojoj temeljnoj definiciji mora biti otvoren. Otvorenost utjeće na sigurnost aktivnosti i poslovanja. Sigurnost poslovnog sustava je višedimenzionalna vjerojatnosna funkcija slucajnih varijabli, koja opisuje i kvantificira trenutno stanje sustava ili njegovih dijelova. Činjenica što je sigurnost vjerojatnosna funkcija govori o tome da na njene trenutne vrijednosti najvećim dijelom imaju utjecaj slučajne pojave i stanja različitih vrsta i naravi. Percepcija uzroka šteta koje je neka tvrtka pretrpjela u određenom razdoblju, kao i rasprave o njima, prvenstveno se javlja kao percepcija štete nastale po imovinu tvrtke od strane poznatih i nepoznatih počinitelja određenih kaznenih djela koja svi prepoznaju npr. krađa, utaja, krivotvorenje, pronevjera, prevara itd. Štetnost utjecaja ponašanja menadžmenta koji ne motivira djelatnike na sigurnost poslovanja nije do sada bio predmet analiza, a upravo nevidljivi dio štete (nemotiviranost djelatnika da sudjeluju u osiguranju sigurnosti poslovanja) može sudjelovati s najvećim udjelom u ukupnoj šteti. Motivacijom i obrazovanjem djelatnika definira se okvir sigurne kulture tvrtke i definiranje sigurnosnih procedura, koje pridonose povećanju sigurnosti tvrtke i smanjenju utjecaja akcidenata na poslovne rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb,
Sveučilište Libertas