Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Abonos - Prirodno bogatstvo Bosanske Posavine i Orašja (CROSBI ID 783088)

Druge vrste radova | popularni rad

Dubravac, Tomislav Abonos - Prirodno bogatstvo Bosanske Posavine i Orašja // Zbornik radova - Dani europskog naslijeđa 2017. Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine. 2017.

Podaci o odgovornosti

Dubravac, Tomislav

hrvatski

Abonos - Prirodno bogatstvo Bosanske Posavine i Orašja

Abonos drvo je drvo hrasta lužnjaka (crni hrast, crni dub) koje je nekoliko tisuća godina sazrijevalo u mulju rijeka bez prisustva zraka mijenjajući svoja svojstva. Promjene se dešavaju pod utjecajem minerala u vodi, čineći da drvo postupno mijenja svoju boju od svijetle do bakrenosmeđe i crne. Potpuno crno drvo je staro oko 7-8 tisuća godina. Nalazišta abonosa su i u svijetu vrlo rijetka. U našim krajevima nalaze se u starim i sadašnjim koritima rijeka Save, Vrbasa, Bosne, Drine i Krapine. Abonos je plemenito drvo, po karakteristikama nezamjenjivo u umjetnosti, crkvenoj arhitekturi te vanjskom i unutarnjem uređenju kuća.

crni hrast, šumski ekosustav, C - 14

nije evidentirano

engleski

Abonos - Natural wealth of Bosanska Posavine and Orašje

nije evidentirano

black oak, forest ecosystem, C - 14

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova - Dani europskog naslijeđa 2017. Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine

2017.

nije evidentirano

objavljeno

978-9958-11-141-9

Povezanost rada

Šumarstvo